Mecanismul COVAX (COVID-19 Vaccine Global Access; Acces Mondial la Vaccinul împotriva COVID-19) „a obţinut acces la aproape două miliarde” de doze, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

Iniţiativa condusă de Gavi şi OMS a declarat că îşi propune să livreze anul viitor 1,3 miliarde de doze de vaccinuri aprobate către 92 economii cu venituri mici şi mijlocii, relatează Reuters.

Toate cele 190 de economii care au fost de acord să participe la program „vor avea acces la doze în prima jumătate a anului 2021, cu primele livrări anticipate să înceapă în primul trimestru din 2021 – sub rezerva aprobărilor organismelor de reglementare şi a disponibilităţii ţărilor pentru livrare”, se afirmă într-un comunicat.

„Anunţurile făcute astăzi oferă cea mai clară cale de până acum pentru a încheia faza acută a pandemiei prin protejarea celor mai vulnerabile populaţii din întreaga lume”, se menţionează în comunicat.

Noile acorduri anunţate vineri includ un contract de cumpărare încheiat în avans cu AstraZeneca pentru 170 de milioane de doze şi un memorandum de înţelegere pentru 500 de milioane de doze de la Johnson & Johnson.

OMS spune că persoanele care s-au vaccinat trebuie să poarte mască

Organizația Mondială a Sănătății spune că persoanele vaccinate împotriva coronavirusului trebuie să poarte în continuare masca de protecție și să respecte regulile de distanțare fizică pentru că deși ar putea fi imuni la dezvoltarea Covid-19, ei ar putea să răspândească, totuși, virusul.

Chiar dacă vaccinul previne dezvoltarea bolii Covid-19 odată ce virusul este în organism, nu este încă suficient de clar dacă previne și riscul de răspândire a bolii. Astfel, persoanele imunizate care nu mai dezvoltă boala ar putea, totuși, să răspândească virusul și să-i infecteze pe cei care nu s-au vaccinat încă, au spus experți de la OMS.