Răsturnare totală de situație. Noua descoperire despre varianta Delta a COVID provoacă un cutremur uriaș. Un nou studiu publicat în revista The Lancet Infectious Diseases precizează că persoanele infectate cu varianta Delta a coronavirusului au un risc dublu de spitalizare comparativ cu varianta Alfa.

Cercetători ai Public Health England (PHE) şi ai Universităţii Cambridge au analizat cazurile clinice a 43.338 de persoane detectate pozitiv la COVID-19 în Marea Britanie, în perioada 29 martie – 23 mai 2021. Dintre acestea, 20 % (8.682) erau provocate de varianta Delta, identificată pentru prima dată în India în decembrie 2020. Restul de 34.656 corespundeau variantei Alfa, depistată în Marea Britanie în noiembrie 2020. După ce au luat în calcul factorii ce ţin de predispoziţia personală pentru a dezvolta simptome grave de COVID-19, precum vârsta, originea etnică şi vaccinarea, cercetătorii au estimat că riscul de spitalizare creşte de 2,26 ori în cazul variantei Delta.

”Analiza noastră arată că în cazul în care nu se beneficiază de vaccinare, o epidemie provocată de varianta Delta exercită o presiune şi mai mare asupra sistemului de sănătate, decât în cazul variantei Alfa”, a declarat Anne Presanis, coautoare a studiului.

Risc de spitalizare a celor care nu sunt vaccinaţi

Se ştia deja că varianta Delta este cu între 40% şi 60% mai contagioasă decât cea inițială, însă nu existau informaţii privind severitatea sa, deşi datele preliminare din Scoţia şi Singapore sugerau o creştere a riscului de spitalizare şi unor forme grave de COVID-19 în cazul infectării cu această variantă.

Ţinând cont de proporţia scăzută a persoanelor vaccinate în eşantionul studiat, ”rezultatele acestui studiu arată mai ales riscul de spitalizare a celor care nu sunt vaccinaţi, sau care sunt parţial vaccinaţi”, a subliniat Anne Presanis, statistician la Universitatea din Cambridge.

Numeroase studii au demonstrat că vaccinurile au o eficacitate ridicată împotriva formelor grave de COVID-19 asociate variantei Delta, cu condiţia vaccinării cu schema completă. Efectul lor este limitat în cazul unei singure doze.

Sursa foto: Dreamstime