În orele în care la Roma se decide viitorul apropiat al regiunilor Italiei, Asociația Medicilor din Torino face presiuni asupra autorităţilor pentru instaurarea unui nou lockdown în regiunea Piemont.

Motivația ține de faptul că în acest moment stabilitatea sistemului de sănătate este în pericol. În ultimele zile şi sindicatul medicilor Anaao a cerut un nou blocaj general.

”Situația este foarte gravă”

”Credem că instituirea imediată a unui nou lockdown este absolut necesară, din cauza înrăutățirii actualei urgențe de sănătate – spune președintele sindicatului, Guido Giustetto – Fiind conștient de consecințele economice, sociale și psihologice ale unui nou lockdown, care este cu adevărat o soluție extremă, cerem guvernului să implementeze toate formele de ajutor și sprijin posibile.

Cu toate acestea, situația este foarte gravă și este în joc sistemul de sănătate în sine, care nu va mai putea avea grijă de sănătatea cetățenilor”.

În cazul în care creșterea numărului de infecții și spitalizări ar continua în conformitate cu tendința actuală, ”Spitalele piemonteze vor putea rezista câteva zile, după care va exista o lipsă de paturi disponibile și nu va mai fi suficient personal sanitar.

”Riscul este foarte mare pentru piemontezi”

În acelaşi timp, nici medicina teritorială nu va putea oferi vreun ajutor, deoarece medicii de familie se plâng deja de acum de imposibilitatea de a satisface cererile pacienților, în timp ce sistemul de urmărire a cazurilor pare să nu mai funcţioneze deloc”.

Riscul este foarte mare pentru piemontezi: sistemul de sănătate nu numai că nu va mai putea avea grijă de pacienții infectaţi cu Covid-19, dar nu-i va putea trata nici pe cetățenii afectați de alte boli, reuşind, cu mari eforturi, să asigure doar intervenţiile de salvare a vieții, scrie LA REPUBBLICA.

Prin urmare, trebuie să evităm acest scenariu, adoptând imediat o măsură drastică „, avertizează sindicatul medicilor.

Cifrele relative pandemiei din Italia sunt ușor în scădere. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 29.907 de noi cazuri (sâmbătă au fost 31.758) şi numărul victimelor este şi el în scădere: 208, față de 297 din ziua precedentă.