Marcel Ciolacu spune că decizia privind donarea sistemului Patriot e prematură

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți seară că este prematur să se afirme dacă România va dona sistemul de apărare Patriot Ucrainei, subliniind că o decizie extrem de importantă va fi luată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Este prematur. Decizia se va lua în cadrul CSAT, cum este și normal. E o decizie importantă. În schimb, am văzut reacția Moscovei. Noi avem de-a face cu un agresor și cu un dictator. Am văzut reacția Moscovei, într-un fel a transmis voalat amenințări la adresa României. Cu alte cuvinte, o eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova.

Vreau să fiu foarte bine înțeles: Rusia nu va ataca România, nu își permite și nici nu vrea. Dar o astfel de decizie în contextul în care România este membru NATO cred că cel mai corect este să se ia în CSAT”, a afirmat premierul.

Premierul a discutat cu președintele Iohannis pe această temă

Ciolacu a menționat că a avut o discuție telefonică cu președintele Klaus Iohannis, aflat în SUA, dar nu au intrat în detalii despre acest subiect. Premierul a subliniat că decizia va fi luată având în vedere siguranța României și nu va fi una politică, ci bazată pe argumente tehnice.

„Decizia se va lua în primul rând în ceea ce privește siguranța României. Dar, repet, nu există o logică în care Rusia ar ataca România”, a precizat Ciolacu, adăugând că reacția Moscovei este un semn că România contează și că lumea se mobilizează împotriva dictatorului Putin.

Marcel Ciolacu Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Ministrul Apărării spune că sistemul Patriot e indispensabil pentru România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat marți că nu a existat nicio solicitare oficială de a dona sistemele de apărare Patriot Ucrainei și a subliniat importanța lor pentru securitatea națională a României.

„Nu a spus nimeni că trebuie să le dăm. Sunt echipamente solicitate, ținând seama de situația de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcțional și încă trei care sunt în curs de a deveni funcționale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament”, a explicat ministrul.

Tîlvăr a adăugat că România deține patru sisteme Patriot, dintre care doar unul este operațional în prezent, celelalte trei fiind în curs de operaționalizare. Aceste sisteme au fost achiziționate pentru a răspunde nevoilor de apărare ale țării, iar primul sistem operațional este indispensabil pentru protecția teritoriului național.

Decizia finală privind o posibilă donare a sistemului Patriot către Ucraina va fi luată în cadrul CSAT, având în vedere toate aspectele legate de securitatea națională și de contextul internațional actual.

La rândul său, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni despre donarea unui sistem Patriot către Ucraina că este un subiect care nu trebuie politizat şi este o decizie care se va lua după analiza structurilor responsabile în acest domeniu, în CSAT.