Alexandru Rogobete este gata să-și dea demisia dacă noul sistem al CNAS nu va fi gata până în anul 2026
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, a spus că va demisiona dacă nu se va face noul sistem informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). A explicat că prin PNRR sunt alocate 400 de milioane de euro pentru digitalizarea sistemului de sănătate, iar cea mai importantă parte este realizarea acestui sistem informatic, numit PIAS. A povestit că, atunci când a fost numit ministru, un coleg parlamentar l-a întrebat dacă își va da demisia dacă sistemul nu se va face, iar el a spus că da, pentru că ar fi un eșec pentru toată lumea.
El a mai spus că termenul limită pentru a pune sistemul în funcțiune este decembrie 2026.
Ministrul a explicat că noul sistem va include o platformă pentru cardurile de sănătate, care va urmări mai bine ce servicii medicale primește un pacient, prin CNP, dar și unde lucrează medicii – dacă se mută dintr-un spital în altul, de exemplu. A spus că va exista și dosarul medical electronic, rețeta electronică și un modul special pentru pacienți, unde aceștia își vor putea vedea istoricul medical. Aceste informații vor putea fi accesate atât pe site, cât și de pe telefon.
El a mai spus că este posibil ca în viitor cardul de sănătate să fie inclus în noua carte de identitate cu cip. De asemenea, într-un timp scurt, validarea serviciilor medicale ar putea fi făcută prin SMS, la fel cum se face la bancă.
Rogobete a amintit că, în trecut, au existat cazuri în care s-au decontat servicii medicale false – adică pacienții nu au fost la medic, dar serviciile au fost înregistrate ca și cum ar fi fost. A spus că prin validarea prin SMS aceste fraude vor putea fi evitate.
„Prin PNRR ministrul Sănătăţii beneficiază de 400 de milioane de euro pentru digitalizare, în general, în sănătate. Cea mai importantă componentă este digitalizarea sau realizarea unui nou sistem informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, acel aşa-numit PIAS.
(…) La învestirea în funcţia de ministru am fost întrebat de către un coleg parlamentar dacă îmi dau demisia dacă acest sistem nu se face şi aici vă spun: da, îmi dau demisia dacă sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu se realizează, pentru că ăsta ar fi un eşec al tuturor.
Vine cu dosarul electronic, într-un final. (…) Vine cu reţeta electronică şi cu un modul pentru pacient. Pacientul îşi poate accesa anumite date medicale, istoricul medical şi aşa mai departe dintr-o platformă, atât în platformă web, cât şi în platformă pe telefonul mobil.
Au existat anul trecut, dacă nu mă înşel, sau acum doi ani câteva discuţii inclusiv în spaţiul public identificate de Casă în care au fost decontate servicii medicale fictive. Pacienţii nu erau în cabinetul medicului specialist, în ambulatoriu sau la medicul de familie, dar serviciile au fost decontate pe acel CNP. Se va introduce în scurtă perioadă validarea prin SMS a serviciului, aşa cum se face la bancă.”
TVA-ul pentru medicamente va rămâne la un nivel redus
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a spus că TVA pentru medicamente va rămâne la un nivel redus, chiar dacă ar putea crește puțin – cu 1 sau 2 procente. A precizat că această majorare, dacă va avea loc, nu va ajunge la cota maximă aplicată altor produse.
El a explicat, la TV, că în viitor ar putea exista creșteri de TVA pentru unele produse, dar medicamentele vor continua să aibă o taxă mai mică. A spus că în programul de guvernare se face diferența între medicamentele compensate (pe rețetă) și cele care se pot cumpăra fără rețetă (OTC), dar niciuna dintre aceste categorii nu va avea TVA maxim.
Rogobete a recunoscut că nu știe exact la ce valoare va crește TVA. A spus totuși că TVA de 9% ar putea rămâne așa sau ar putea crește ușor, iar cel de 19% se poate modifica în funcție de cum evoluează politica fiscală.
Oficialul român a menționat că nu are toate informațiile pentru că Ministerul Finanțelor este cel care decide aceste procente și când vor fi aplicate. Discuțiile pe acest subiect sunt încă în desfășurare. Totuși, el a zis că prioritatea este ca oamenii să aibă acces în continuare la medicamentele esențiale, iar eventualele scumpiri să fie mici și să nu afecteze mult pacienții.