Prin urmare, boli precum cancerul, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, sarcina, urgențele medico-chirurgicale și alte maladii cronice vor fi scutite de această contribuție. De la data de 1 ianuarie 2024, anumite indemnizații aferente concediilor medicale au fost incluse în baza de calcul a CASS. Iar din 12 aprilie 2024, executivul a restrâns aria de aplicabilitate a acestei contribuții.

„Singura situație în care rămâne valabilă obligativitatea plății CASS este în cazul concediului medical aferent codului 01, care se referă la boala obișnuită – același regim care se aplică și în prezent”, precizează surse guvernamentale pentru stiripesurse.ro.

Noi reguli la CASS. Vom avea și medicamente mai scumpe

Totodată, Executivul de la București a stabilit o creștere a taxei pe valoare adăugată (TVA) pentru medicamente, de la 9% la 11%. Iar această modificare va afecta la rândul său atât medicamentele eliberate pe bază de prescripție (Rx), cât și pe cele disponibile fără rețetă (OTC).

Chiar dacă modificarea aceasta poate părea una modestă din punct de vedere procentual, ea va influența prețul final suportat de pacienți, mai ales în cazul terapiilor pe termen lung sau pentru boli cronice.

Măsura este parte integrantă dintr-un set mai larg de modificări fiscale destinate reducerii deficitului bugetar. Același pachet de măsuri mai cuprinde majorarea TVA, accize mai ridicate, plafonarea salariilor și pensiilor în sistemul public, precum și tăieri de cheltuieli în domeniul educației și al investițiilor.

Autoritățile guvernamentale au afirmat că această majorare reprezintă acum o măsură de urgență. Executivul o găsește necesară pentru echilibrarea bugetului de stat. Iar studiile realizate sugerează că impactul procentual asupra prețurilor (între +1,7% și +4,2%) este relativ redus comparativ cu inflația cumulată din ultimii ani.

Ce măsuri a mai pregătit Guvernul

Creșterea cotei standard de TVA de la 19% la 21%, precum și a celei reduse de la 9% la 11% pentru produse farmaceutice și alimente, introducerea unui impozit de 16% pe dividende și majorarea accizelor aplicate carburanților, zahărului și altor bunuri de consum reprezintă doar o parte dintre măsurile incluse într-un document aflat în curs de negociere între Guvernul României, Ministerul Finanțelor și Comisia Europeană.

O parte dintre aceste ajustări fiscale urmează să fie implementate în anul 2025, iar restul în 2026.

Valoarea totală a noilor taxe preconizate pentru anul în curs se ridică la 10,6 miliarde de lei. Un reprezentant al Ministerului Finanțelor a precizat pentru HotNews.ro că documentul se află în fază de lucru, iar forma finală a măsurilor urmează să fie făcută publică.