Sistemul energetic din România revine la normal

Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost readusă în sincron cu Sistemul Energetic Național într-o declarație transmisă de Ministerul Energiei duminică seara.

Această acțiune a avut loc după ce Unitatea 1 s-a deconectat automat sâmbătă din rețeaua națională de distribuție a energiei electrice, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile care au provocat perturbări în sistemul energetic național.

Ministerul Energiei menționează că toate procedurile desfășurate au respectat parametrii tehnici normali.

„Totodată, ENEL anunță că echipele Rețele Electrice Dobrogea, împreună cu cele transferate de la zona Muntenia și personalul contractorilor au restabilit alimentarea cu energie electrică pentru peste 80% dintre clienții afectați de vremea severă în zone de sud-est a României. După remedierea incidentelor apărute în rețeaua de medie tensiune, echipele vor rămâne pe teren pentru repararea deranjamentelor individuale și a celor colective din rețelele de joasă tensiune. Acolo unde se va constata că remedierea durează un timp prea îndelungat, compania va conecta gospodăriile afectate la generatoare electrice”, potrivit Ministerului Energiei.

Ministrul Energiei a declarat că este în contact continuu la nivelul Comandamentului energetic de iarnă cu toți cei implicați în soluționarea problemelor apărute în cadrul Sistemului Energetic Național din cauza fenomenelor meteorologice extreme din zona de sud-est a României.

Acesta și-a exprimat recunoștința către echipele de intervenție pentru modul în care și-au îndeplinit responsabilitățile în condiții dificile. ENEL, Transelectrica și ceilalți operatori implicați au acționat cu profesionalism și rapiditate.

De asemenea, s-a subliniat că sistemul energetic național a demonstrat capacitatea de a funcționa în condiții extreme, cu vânturi care au depășit 100 km/h, iar problemele apărute au fost localizate și nu au amenințat stabilitatea acestuia.

Ministrul a adus în mod special mulțumiri specialiștilor de la Nuclearelectrica pentru resincronizarea Unității 1 într-un timp foarte scurt și a menționat că în ziua următoare este planificată funcționarea acesteia la puterea nominală.

Din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească

Vremea de ieri a pus la încercare sistemul energetic din România. În cursul serii de ieri, turbinele eoliene au început să se oprească din cauza vântului, iar reactorul 1 de la CNE Cernavodă a fost decuplat.

„Având în vedere avertizările meteo ale Agenției Naționale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situației la nivelul comandamentului energetic de iarnă și luarea tuturor măsurilor necesare”, potrivit unui comunicat de presă trimis în cursul zilei de ieri.

Situația energetică a țării noastre a fost ținută sub control datorită producției de energie a companiei Hidroelectrica. Conform datelor de la Transelectrica, energia hidro acoperea aproape jumătate din producția totală de energie în cursul serii de sâmbătă.