Vicepremierul Dragoș Anastasiu a vorbit despre necesitatea unor reforme în administrația publică, în condițiile în care un număr redus de contribuabili susține un aparat de stat supradimensionat.

În cadrul emisiunii Insider Politic, difuzată de Prima TV, oficialul a subliniat că România nu mai poate funcționa eficient în forma actuală și a pledat pentru comasarea entităților inutile, reducerea costurilor administrative și reanalizarea unor scutiri de contribuții.

Dragoș Anastasiu: pensionarii contribuie, în timp ce sistemul menține cheltuieli nejustificate

Dragoș Anastasiu a declarat că există numeroase instituții și proiecte finanțate de stat, care nu aduc un beneficiu direct populației, în timp ce pensionarii trebuie să își împartă resursele limitate.

El a menționat că unele centre de studii continuă să funcționeze fără un impact clar, în timp ce nevoile sociale urgente sunt ignorate.

Acesta a sugerat că activitățile care nu sunt strict necesare ar putea fi suspendate temporar pentru a redirecționa fondurile acolo unde este cu adevărat nevoie.

„Sunt tot felul de entităţi care se ocupă cu o grămadă de lucruri. Poate că ele, câteodată, sunt bune.

Acum, în continuare, studiem Revoluţia Română, studiem Levantul, studiem foarte multe lucruri pe care le studiem, dar pensionarii noştri dau din pensiile lor. Poate că mai punem o pauză la ce nu e neapărat necesar”, a afirmat Anastasiu.

Dragos Anastasiu
SURSA FOTO: Facebook / Dragos Anastasiu

Anastasiu propune comasarea instituțiilor pentru eficientizarea aparatului de stat

Dragoș Anastasiu a explicat că eficientizarea structurilor publice este o soluție necesară în contextul actual. El a propus reducerea numărului de directori, servicii și consilii de administrație în cadrul instituțiilor publice, precum și comasarea entităților care au atribuții similare.

„Absolut, tot ce nu face sens, tot ce putem să comasăm, începând de la consiliile de administraţie. Dacă sunt nouă, poate că reuşim şi cu cinci.

Dacă sunt şapte directori, poate reuşim şi cu doi. Dacă sunt 20 de servicii, poate reuşim şi cu 10. Şi în felul ăsta ne comasăm la interiorul unei companii sau unei entităţi a statului, minister, orice şi la nivel de câte două, câte trei companii.

Da, asta trebuie să facem să ne eficientizăm, să fim mai slabi”, a spus vicepremierul.

Măsurile propuse ar avea ca scop reducerea cheltuielilor și simplificarea procedurilor administrative.

Anastasiu: Contribuția la sistemul public trebuie să fie echitabilă

Dragoș Anastasiu a criticat excepțiile fiscale aplicate unor categorii sociale, care nu contribuie la sistemul de sănătate. El a menționat că, în timp ce unii beneficiază de scutiri, majoritatea populației suportă costurile întregului sistem public.

„N-au plătit CASS, urmaşii veteranilor de război, urmaşii revoluţionarilor. Am înţeles veteranii, am înţeles revoluţionarii. La un moment dat, când statul român suferă, nu se poate ca toate aceste categorii să nu plătească puţini bani la sistemul de sănătate.

Nu se poate să avem şase milioane de oameni care plătesc pentru 16-17 milioane. Nu merge, nu funcţionează. Trebuie să înţelegem că nu mai merge aşa în statul român”, a declarat acesta.

Anastasiu a subliniat că aceste practici nu mai pot fi menținute într-un stat aflat în dificultate financiară.