Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că va vorbi la Bruxelles despre propunerile pentru reforma pensiilor speciale, iar varianta agreată va fi discutată apoi şi în Parlament.

Anunțul zilei despre pensii! Ar putea creşte impozitul pentru pensiile speciale, în loc ca acestea să fie eliminate

„Planul guvernului este clar (…) , trebuie să stabilim modalitatea în care proiectul să fie îndeplinit.

Nu e vorba de tăieri, e vorba de a rezolva jalonul aşa cum scrie acolo. Practic, eu sunt un integrator aici, miniştrii de linie vin cu propunerile.

Practic, noi discutăm de a face ca sistemul să nu mai poată să fie abuzat: să fie vechimea minimă din sistem aliniată, înseamnă creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani şi înseamnă că nu există posibilitatea să se cupleze mai multe pensii în acest sistem, de indemnizații și pensii stabilite în baza unor legi și plătite în baza unor legi speciale.

Și mai mult de atât, înseamnă că nicio pensie să nu depășească venitul avut în activitate în procente. Eu am încredere în ce spune Marcel Ciolacu, președintele meu de partid. Facem în așa fel încât jalonul să fie îndeplinit și PNRR să nu fie pus în pericol din cauza acestui Jalon.”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Deși Banca Mondială cere eliminarea pensiilor speciale, surse politice spun că liderii de la Bucureşti iau în calcul să mărească impozitul de la 15% la 40%, transmite Antena 3.

Totodată, în raportul Băncii Mondiale se precizează că ar trebui eliminate şi sporurile din pensiile militare.

Raportul Băncii Mondiale

Precizăm că Banca Mondială a emis un raport privind măsurile luate de Guvernul României în privința pensiilor speciale, care ar trebui să fie reduse astfel încât să poată primi banii alocați prin PNRR.

În zona impozitării cu până la 15% a pensiilor speciale, Banca Mondială propune ca „pe o bază netă, reducerea va fi de 0,003% din PIB în 2028 și de 0,012% din PIB până în 2070, deoarece nu există o componentă de pensie din fondul de asigurări sociale care să compenseze impozitul,

”În ceea ce privește pensiile militarilor, Banca Mondială constată că eliminarea sporurilor din baza de calcul a pensiilor militarilor va reduce această bază cu aproximativ 2% în viitor. Măsura respectivă ar trebui să reducă cheltuielile maxime de la 0,789% din PIB în 2028 la 0,784% din PIB, până în 2070. În plus, cheltuielile ar trebui să se reducă cu aproximativ 0,013% din PIB.

Românii pot afla imediat anul în care vor ieși la pensie

Pentru a afla momentul în care vom ieși la pensie trebuie doar să avem un calculator și conexiune la internet. Trebuie să intrăm pe site-ul Casei Naționale de Pensii, acolo unde vom găsi o rubrică numită „Când mă pot pensiona?”. După ce o accesăm, va apărea o nouă pagină unde va trebui să completăm câteva căsuțe, precum data nașterii, sexul și codul prin care demonstrăm că suntem persoane reale.

În funcție de luna și anul nașterii putem afla luna și anul pensionării, cu tot cu cele două stagii de cotizare.