Aceste propuneri vor fi discutate la întâlnirile liderilor din zona euro, a anunţat oficialul. Acesta a adăugat că Atena vrea să ajungă curând la un acord cu creditorii internaţionali, astfel încât să fie restabilită finanţarea sistemului bancar elen, care se confruntă cu un posibil colaps, dacă restricţiile impuse săptămâna trecută nu sunt curând ridicate.

'Acele propuneri se referă la reforme, finanţare, un program de investiţii şi un acord privind datoria', a afirmat oficialul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Duminica trecută, premierul elen Alexis Tsipras a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, oficialul a informat că băncile elene vor fi închise până pe 6 iulie, dar perioada a fost prelungită până miercuri, 8 iulie.

Luni, BCE a anunţat că menţine linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricţionat şi va înăspri condiţiile de acordare a finanţării, majorând garanţiile solicitate în schimbul fondurilor. Decizia BCE va limita opţiunile autorităţilor de la Atena.

În prezent, finanţarea de urgenţă oferită de BCE băncilor elene este limitată la 89 de miliarde de euro. AGERPRES