Sisteme de siguranță noi, obligatorii din iulie 2024 pe șoselele din Europa

Sisteme de siguranță noi, pe șoselele europene. Uniunea Europeană a impus o cerință tehnică inedită. Aceasta are scopul de a diminua considerabil numărul de incidente rutiere pe drumurile de pe continent.

Începând cu data de 7 iulie 2024, toate vehiculele disponibile la dealerii auto sunt obligate să fie echipate cu un nou set de dispozitive de securitate.

Deși puțini își mai aduc aminte, și 6 iulie 2022 a marcat o dată deosebit de semnificativă. La acel moment au fost implementate mai multe reguli noi în ceea ce privește siguranța rutieră.

Parlamentul European și Consiliul European au adoptat la 27 noiembrie 2019 Regulamentul UE 2019/2144. El stipulează că, începând din acea dată, toate vehiculele noi omologate trebuie să dispună de anumite sisteme de siguranță obligatorii.

Cu toate acestea, vehiculele deja incluse în listele oficiale de prețuri la acea dată au beneficiat de o scutire de la această obligație până la data de 6 iulie 2024.

Începând cu 7 iulie 2024, toate modelele disponibile în oferta dealerilor auto, inclusiv cele deja aprobate, vor fi obligate să fie echipate cu noul sistem de siguranță.

Uniunea Europeană urmărește, în mod evident, reducerea semnificativă a numărului de decese și răniri grave pe șosele prin introducerea acestor noi cerințe de siguranță.

În anul 2019, atunci când s-au luat măsuri pentru soluționarea acestei probleme, în Europa au avut loc 22.800 de decese în accidente rutiere.

În ciuda unor ani anteriori în care s-a înregistrat o scădere, în 2022, în mod regretabil, numărul de decese în accidente rutiere a crescut la 20.600. Experții Uniunii Europene au ca obiectiv să reducă această cifră la puțin peste 10.000 până în 2030.

Este important să subliniem faptul că unele dintre modelele actuale ale producătorilor auto sunt deja dotate cu o mare parte dintre soluțiile tehnice care urmează să devină obligatorii în curând.

masina soferi
Mașina / SURSA FOTO: Dreamstime

Care sunt sistemele care trebuie instalate

Șoferii din România care vor să își cumpere o nouă mașină, trebuie să caute, la noul automobil, următoarele sistem de siguranță:

1. ISA (Intelligent Speed Assistant, dispozitivul ce detectează viteza vehiculului și o compară cu cea permisă pe drumul pe care călătoriți)
2. Cutie neagră
3. Interfață pentru instalarea dispozitivelor de blocare cu alcolock
4. Avertizare de neatenție și oboseală a șoferului
5. Avertizare avansată de distragere a atenției șoferului
6. Avertizare pentru oprirea de urgență
7. Detectare marșarier
8. Frânare automată de urgență
9. Sisteme de urgență pentru păstrarea benzii de circulație

În regulament sunt amintite și sistemele de monitorizare a presiunii în pneuri.

„Mașinile vor fi echipate cu sisteme precise de monitorizare a presiunii în pneuri, capabile, într-o gamă largă de condiții de drum și de mediu, să producă un semnal de avertizare în cazul în care o pierdere de presiune apare la una dintre anvelope”, potrivit Corriere della Sera.

În plus, regulamentul impune producătorilor o angajare suplimentară în procesul de producție:

„Vehiculele trebuie să fie proiectate și construite astfel încât să ofere o zonă de protecție mai largă în ceea ce privește impactul cu capul, pentru a îmbunătăți protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor și pentru a reduce leziunile care ar putea rezulta în cazul unei coliziuni”, anunță Corriere della Sera.

În această situație, merită evidențiat că au fost realizate progrese remarcabile, în mod neimaginabil acum două decenii, conform informațiilor furnizate de Corriere della Sera.