Toți șoferii vor fi verificați în mod regulat

Toți șoferii vor fi verificați! Comisia pentru Transport din Parlamentul European dorește ca aceștia să fie verificați în mod regulat. Scopul este de a vedea dacă pot conduce în siguranță. Iar această decizie a stârnit nemulțumire în rândul europarlamentarilor germani. Nu sunt de acord nici reprezentanții clubului automobilistic din Austria.

„Este o birocrație inutilă, care implică un consum uriaș de timp și fonduri”, susțin politicienii.

Miniștrii Transporturilor din statele membre ale Uniunii Europene au transmis că nu sunt de acord cu o astfel de măsură. Însă Comisia de Transporturi a făcut exact opusul.

Joi, pe data de 7 decembrie, Comisia pentru Transporturi a votat, cu o majoritate restrânsă, în favoarea examinărilor medicale regulate pentru șoferi.

„Acest examen medical va fi obligatoriu la obținerea și, de asemenea, la reînnoirea permisului de conducere la fiecare 15 ani”, a declarat deputatul Karima Delli.

Potrivit președintelui Comisiei, măsura se aplică șoferilor începători, tinerilor, dar și persoanelor în vârstă.

Noile reguli sunt bazate pe o propunere a Comisiei UE și sunt menite să facă traficul mai sigur. Dacă această măsură va fi adoptată, șoferii vor trebui să demonstreze în mod regulat că sunt capabili din punct de vedere fizic și psihic să conducă o mașină. Potrivit merkur.de, în principal, contează dacă vezi suficient de bine pentru a te urca la volanul unui automobil.

Propunerea Comisiei va fi votată anul viitor

Nu este însă clar dacă acest lucru se va întâmpla. Este de așteptat ca poziția Comisiei să fie votată în ianuarie sau februarie. De asemenea, pot fi depuse amendamente. În final, proiectul va fi negociat cu statele UE. Și aici însă, sunt posibile modificări. Țările blocului comunitar hotărâseră deja cu privire la poziția lor luni, pe data de 4 decembrie. Spre deosebire de Comisie, nu s-au pronunțat în favoarea noilor reguli.

Inițial, deputata franceză Karima Delli a dorit restricții mult mai mari. Propunerile ei au atras însă critici masive. Președinții comisiilor susțin că mai multe măsuri de înăsprire care au fost planificate inițial nu au fost luate în considerare.

De exemplu, una dintre ele ar fi examene speciale pentru cei peste șoferii în vârstă. O categorie specială de permise de conducere ar urma să fie introdusă pentru mașinile grele, precum SUV-urile.