Unul dintre cele mai analizate şi comentate subiecte ale ultimelor zile în România este cel al sistemului de apărare Patriot pe care România îl va trimite, mai mult ca sigur, Ucrainei.

În urmă cu câteva zile, aflat în vizită în SUA, preşedintele Klaus Iohannis a spus că se va găsi o soluţie, atât timp cât România nu va rămâne fără apărare antiaeriană.

„Va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem pune problema, ce putem să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că e inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană.

Cred că vom găsi o soluție. E vorba doar de un singur sistem Patriot. Unul e funcțional, care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaționalizare și despre unul dintre acesta era vorba”, a declarat Iohannis la Washington.

Unul dintre sistemele Patriot ar putea ajunge în Ucraina. Marcel Ciolacu: Ministrul Apărării are reţineri mari

Despre acest lucru a vorbit şi premierul Marcel Ciolacu duminică seară. Invitat la Antena 3, şeful Guvernului spune că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are reţineri privind cedarea unui sistem Patriot către ţara vecină.

Totuşi, Marcel Ciolacu admite că nu a discutat încă acest subiect cu preşedintele Iohannis. Potrivit Constituţiei, comandatul suprem al Armatei Române este preşedintele ţării.

„Suntem trei state cu sistemul Patriot – este Polonia, România şi Germania. Ştim poziţia Germaniei. Domnul Tusk este prim-ministru al Poloniei.

La noi, conform Constituţiei, comandantul suprem al Armatei este domnul preşedinte Klaus Iohannis. Eu nu am avut o discuţie încă după vizita preşedintelui în Statele Unite.

Am avut discuţii cu ministrul Apărării. Domnul ministru al Apărării are reţineri mari să dăm acest sistem, unul dintre sisteme să-l dăm în Ucraina”, a precizat Marcel Ciolacu.

Decizia finală se va lua în CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării). Prim-ministrul este convins că se va găsi cea mai bună variantă pentru România.

„Sunt ferm convins că vom lua decizia cea mai înţeleaptă în ceea ce priveşte România”, a adăugat Marcel Ciolacu.

klaus iohannis marcel ciolacu
Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Mihai Tudose este de acord cu trimiterea sistemului de apărare în Ucraina

Cu o zi în urmă, Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD şi fost prim-ministru, a părut mai deschis acestei idei.

El spune că sistemul Patriot este un sistem de apărare menit să protejeze România. Dacă ar fi montat mai la est, pe teritoriul Ucrainei, ar fi în continuare ceva benefic pentru România, spune Tudose.

„Ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine, cumva”, a afirmat social-democratul, adăugând că există argumente pentru a se lua decizia trimiterii sistemului în Ucraina.

„Sunt convins că domnia sa (preşedintele Iohannis – n.red.) va avea discuţii cu primul-ministru, cu ministrul Apărării, CSAT şi de aici încolo textul curge.

În fapt, dacă noi avem – acum vorbesc în nume personal – avem un sistem de apărare, îl montăm în România să ne apere tot de partea estică, da? Dacă este al nostru, dar îl montăm un pic mai încolo, adică în Ucraina, şi ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine, cumva, şi pentru noi.

E o decizie strategică care va fi luată. Am spus: sunt argumente şi pentru acest lucru”, a spus Mihai Tudose.