Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști în SUA dacă România ia în considerare să ajute Ucraina în războiul cu Rusia și în domeniul apărării aeriene, prin sisteme de rachete Patriot.

România ar putea trimite rachete Patriot în Ucraina

Întrebarea a venit după întrevederea avută cu președintele Joe Biden. Astfel, Iohannis a spus că inclusiv liderul de la Casa Albă „a adus această chestiune în discuție”.

Președintele român a spus că este „deschis să discutăm aceste chestiuni”. Totuși, în România există un singur sistem de rachete Patriot funcțional în momentul de față.

Astfel, Iohannis spune că țara noastră nu va renunța la el.

În schimb, România ar putea renunța la unul dintre sistemele care sunt deja „în faze avansate de operaționalizare”.

„Există, evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate și, în acest fel, în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și atunci, sigur, am fost întrebați și noi.

Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni. Asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană.

Eu cred că vom găsi o soluție. (…) Da, este unul funcțional, care va rămâne în România. Celelalte care sunt în faze avansate de operaționalizare, și despre unul dintre acestea era vorba”, a declarat Iohannis.

klaus Iohannis joe biden
Preşedinţii României şi Statelor Unite, la Casa Albă / SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Iohannis a fost primit la Casa Albă de Joe Biden

Amintim că Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.

Astfel, șeful statului a declarat că vizita sa în SUA coincide şi cu un moment aniversar pentru România.

De asemenea, el a mai adus în discuție faptul că, în 2024, se împlinesc 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Atlanticului de Nord.

Klaus Iohannis spune că discuțiile cu omologul american au fost despre parteneriatul strategic dintre România și SUA. Pe fond, s-a discutat despre:

  • cum parteneriatul poate deveni mai puternic;
  • cum poate răspunde la provocările din actualul context global complicat.

Acesta a mai spus că i-a mulțumit lui Joe Biden pentru contribuția pe care SUA a făcut-o în ceea ce privește asigurarea securității României și a întregului flanc estic.