"Siniat va opri activitatea fabricii din București şi a carierei Nucșoara, începând cu finalul lunii februarie 2016. Angajații vor avea la dispoziție un program de asistență profesională, pentru a face mai ușoară tranziția către un nou loc de muncă", se arată într-un comunicat al companiei.

Siniat mai deţine o fabrică de ipsos în localitatea Aghireşu (judeţul Cluj).

"Am decis să ne concentrăm eforturile pe dezvoltarea fabricii din Turceni, care are o proximitate geografică mai bună față de piețele noastre de desfacere din Europa de Sud-Est”, a declarat Marc-André Fritsche, General Manager, Siniat România.

Unitatea de producţie de la Turceni a fost construită de firma sibiană Con-A pe un teren de 32 de hectare, din care ocupă 10 hectare, şi are o capacitate de 27 de milioane de metri pătraţi de gips-carton pe an. Investiţia în noua fabrică s-a ridicat la 50 mil. euro şi a fost susţinută din fonduri proprii.

Producătorul a ajuns anul trecut la un acord cu Complexul Energetic Turceni pentru furnizarea materiei prime necesare fabricii. Siniat preconiza că la data punerii în funcţiune a fabricii va avea în depozit o rezervă strategică de circa 300.000 tone de gips, care ar echivala cu o exploatare în carieră deschisă  de circa 500.000 mc sau 60.000 mp de păşune sau pădure.

Grupul belgian Etex, unul dintre cei mai mari producători şi furnizori de materiale de construcţii din lume, a cumpărat în noiembrie 2011 divizia de gips a grupului francez Lafarge, într-o tranzacţie evaluată la circa 1 mld. euro. Companiile achiziţionate au fost integrate sub brandul Siniat, controlat de Etex în proporţie de 80% şi de Lafarge, cu 20%. Anul viitor, Etex va deveni acţionar unic, ca parte din contractul de cumpărare.

În România, Lafarge Arcom Gips a fost înfiinţată în 2001, după preluarea de către Lafarge a 50% din acţiunile companiei de construcţii Arcom Bucureşti, controlată acum de omul de afaceri George Becali. În momentul achiziţiei de către Etex, Lafarge deţinea o participaţie de 90%, iar Arcom 10%. Cu câteva luni înainte de vânzarea diviziei, George Becali spunea că vrea să obţină pe partea sa din afacere circa 5 mil. euro. Noua conducere a companiei nu a vrut să facă publică valoarea tranzacţiei la nivel local. Tot ca parte a procesului de achiziţie belgienii au delistat compania de la Bursa de Valori Bucureşti.

Principalii competitori ai Siniat pe piaţa locală sunt Rigips, subsidiara locală a grupului Saint-Gobain, şi Knauf Gips, divizia locală a grupului german Knauf.