Euromedica Hospital şi-a inceput activitatea în februarie 2006,  fiind primul furnizor privat de servicii spitaliceşti din Maramureş. Are 22 saloane, cu 44 de paturi şi specialităţi precum neurochirurgie, chirurgie generală, medicină internă, diabet şi obstetrică-ginecologie.
Următorul spital privat de pe listă este Spitalul Pelican din Oradea, care a primit deja vizita de acreditare, urmând să fie clasificat.
Celelelte trei spitale acreditate sunt publice: Institutul "Matei Balş" din Bucureşti, Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti şi Spitalul Militar de Urgenţă "Constantin Papilian" din Cluj Napoca, toate publice.
În procesul de acreditare au fost înscrise 459 de spitale, dintre care 74 unităţi sanitare private. Aceste spitale vor fi evaluate în funcţie de opţiunile lor pe durata primului ciclu de acreditare care durează cinci ani, respectiv 2011 – 2015. Vor fi evaluate în medie 51 de spitale pe trimestru.
Acreditarea se face în funcţie de o serie de standarde si criterii pe baza cărora se va face evaluarea unităților spitalicești. Spre exemplu, un salon de spital nu are voie sa aibă mai multe de şase paturi.