Mai precis, pentru a permite accesul la finanțare a persoanelor care îşi achiziționează prima locuință, pentru împrumuturile în lei de până la 125.000 euro (echivalent), care au ca destinație achiziționarea unui imobil, avansul necesar este de 20%. În ceea ce privește împrumuturilor în lei, care nu se încadrează în condițiile de prima locuință și limita de sumă (125.000 euro), avansul standard este de 25%. În cazul împrumuturilor în euro, avansul standard pornește de la 30%. Noile cerințe ale Băncii Transilvania sunt valabile de luni, 16 mai, şi se vor aplica doar creditelor pentru care vor fi înregistratre cereri la bancă incepand cu respectiva dată.

În această săptămână, BCR, cea mai mare bancă din România, a anunțat că a majorat la 35% avansul la creditele ipotecare după ce Legea dării în plată a fost promulgată  acum două săptămâni în Monitorul Oficial şi urmează să intre în vigoare vineri. Săptămâna trecută,  al patrulea grup bancar elen, Alpha, a majorat avansul pentru creditele imobiliare în lei de la 15% la 30%. În ceea ce priveşte avansul pentru creditele în euro, acestea au crescut de la 25% la 40%, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei.

 Raiffeisen Bank a fost prima instituție bancară care a decis să majoreze avansul la creditele ipotecare. Astfel, banca crescut avansul necesar accesării unui împrumut ipotecar în lei de la 15% la 35%.

Bancpost a majorat avansul pentru la 33% pentru împrumuturile în lei şi la 43% pentru creditele acordate în moneda europeană. Înainte, instituţia de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare în lei şi de 25% la împrumuturile în euro. În ceea ce priveşte creditele de nevoi personale cu ipotecă, Bancpost a diminuat valoarea maximă finanţată, la 57% din valoarea garanţiei, de la 75%.

La începutul lunii martie, Intesa Sanpaolo Bank a majorat cu cel putin 5 puncte procentuale avansul necesar pentru creditele de investiţii imobiliare persoane fizice (achiziţe imobil), atât în lei, cât şi în euro, altele decât cele garantate de stat. În prezent, banca solicit un avans de cel puţin 20% din valoarea investiţiei pentru creditele ipotecare în lei şi de minim 20% pentru cele în euro. În acelaşi timp, avansul minim la creditul pentru investiţii imobiliare oferit românilor cu domiciliul în Italia este de 25%, faţă de cei 20%.

Şi BRD, a doua bancă din sistem în funcţie de active, a anunţat, recent, că a schimbat avansul privind creditele ipotecare în euro acordate pe o perioadă mai mare de 25 de ani, la 50%, câtă vreme pentru împrumutirle în aceeaşi monedă, însă pe o durată mai mică, avansul este de 25%.

În acelaşi timp, Garanti Bank a crescut avansul de la 25% la 40% în luna aprilie a acestui an. Totodată banca a diminuat ponderea creditului în valoarea garanţiei (LTV) de la 75% la 60% privind creditele imobiliare în euro şi creditele de consum cu ipoteca în euro. 

Darea în plată  permite închiderea unui credit ipotecar prin predarea imobilului ipotecat către creditor. Măsura este recomandată de Parlamentul European pentru toate statele membre, iar directiva Uniunii Europene privind creditele ipotecare permite instituirea unei asemenea proceduri. Adică, statele membre pot să menţină sau să introducă dispoziţii mai stricte faţă de cele prevăzute în acele domenii despre care nu se precizează clar că fac obiectul unei armonizări maximale. „În cazul în care rămâne datorie de rambursat, în urma procedurii de executare silită, statele membre asigură instituirea de măsuri în vederea facilitării rambursării, cu scopul de a proteja consumatorii“, arată textul directivei.