Confederaţia sindicală Cartel Alfa va solicita Fondului Monetar Internaţional suplimentarea cu trei miliarde euro a acordului financiar cu România, a declarat, luni, pentru Agerpres, vicepreşedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea.

„Vom solicita ca în scrisoarea de intenţie să fie inclusă o prevedere de suplimentare a acordului financiar cu trei miliarde de euro, sumă direcţionată strict pentru pre-finanţarea proiectelor europene. Dacă ni se va spune că este imposibilă o procedură de amendare a acordului în acest sens, vom solicita ca tranşele finale de împrumut să nu fie direcţionate numai către BNR, ci în marea lor majoritate către bugetul de stat, cu destinaţia strictă pentru pre-finanţarea proiectelor europene”, a spus Dandea.

Şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks, se va întâlni luni după amiază cu liderii confederaţiilor sindicale din România.

Potrivit reprezentantului CNS Cartel Alfa, sindicatele vor să primească detalii din partea FMI despre discuţiile cu autorităţile române şi despre noua scrisoare de intenţie, dar şi să atragă atenţia experţilor FMI asupra procedurii de restructurare în sectorul bugetar care, în opinia sindicatelor, încalcă grav convenţiile internaţionale în domeniul muncii.

De asemenea, reprezentanţii sindicatelor doresc şi o clarificare a modului în care va fi modificată legea salarizării unitare în sectorul public, pentru a fi aplicată din 2011.

SURSA: Agerpres