Sindicatele şi patronatele au abordat această temă săptămâna trecută, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit, când s-a decis că o valoare a acestuia va fi hotărâtă după alegerile legislative. 

"Partea sindicală a ridicat problema creşterii cu 200 de lei, adică de la 1.250 de lei (în prezent – n.r.) să fie 1.450 de lei, de la 1 ianuarie 2017. La propunerea unei părţi a angajatorilor de a aplica acest lucru tot de la 1 mai anul viitor, le-am arătat că ar trebui ca, în momentul respectiv, să creştem de la 1.450 de lei, la 1.550 de lei şi că este preferabil să se aplice de la 1 ianuarie. Mai există o variantă, de a avea o creştere mai mică (a salariului minim – n.r.) cu o creştere a deductibilităţii în sistem, astfel ca pe net să se ajungă la aceeaşi valoare ca în structura actuală. A rămas că pe 12 sau 13 (decembrie – n.r.), deci imediat după alegeri, să mai fie o nouă întâlnire. O să vedem săptămâna viitoare. Sperăm să facem o întâlnire cu partea patronală şi în urma acesteia, probabil pe 14 (decembrie – n.r.), când e şedinţă de Guvern, se va da hotărârea de Guvern cu salariul minim garantat în plată pentru anul 2017", a afirmat după şedinţa CNT, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu. 

De asemenea, Hossu a menţionat că Executivul vrea o îngheţare a salariului minim arătând că proiecţia Guvernului pentru legea de salarizare unitară, la nivel de principii, este că salariul minim ar trebui să crească până în 2022 la 1.625 de lei. 

"Executivul vrea o îngheţare a salariului minim sau, în orice caz, proiecţia lor pentru Legea de salarizare unitară la nivel de principii este că ar trebui până în 2022 salariul minim să crească la 1.625 de lei. Aceasta ar însemna o creştere medie anuală de circa 45 – 50 de lei", a arătat preşedintele Cartel Alfa. 

Conform Agerpres, la rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus că organizaţia are mai multe propuneri referitoare la deducerile fiscale şi poate lua în calcul o creştere de salariu minim mai mică dar creşterea să rămână în salariu net, iar individul să rămână cu banii în buzunar. 

De asemenea, reprezentanţii Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), au afirmat că respectivele creşteri salariale nu trebuie decise în perioadele electorale şi pentru scopuri politice, ci în urma unor analize ale multiplelor implicaţii la nivel macroeconomic şi fundamentări obiective.