Sindicatele sunt nemulţumite de proiectul de buget pe 2010, precizând că acesta este construit pe un salariu minim de 600 de lei care va duce la disciminări între sectorul public şi cel privat şi anunţând mişcări de stradă anul viitor.

Preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a declarat la finalul întâlnirii de miercuri de la Ministerul Finanţelor că din acest proiect de buget reiese că Guvernul nu este interesat de combatera evaziunii fiscale şi menţine disciminările între salariaţii din sectorul public şi cei din sectorul privat.

Hossu a precizat, de asemenea, că în bugetul asigurărilor sociale se prevede îngheţarea pensiilor crescând doar pensiile sociale cu aproximativ patru la sută, respectiv rata inflaţiei, ceea ce înseamnă din nou o disciminare faţă de cei care au muncit şi au contribuit la acest sistem.

“Aloarea punctului de pensie în 2010 în loc să crească la ţinta de 45 la sută din salariul mediu brut va scădea la 39 la sută aşa cum arată proiectul de buget”, a zis Hossu.

De asemenea, liderul Cartel ALFA spune că vor creşte contribuţiile angajatului la fondul de pensii private de la 2 la 2,5% ceea ce înseamnă o contradicţie în politici, deoarece toţi experţii de la nivel mondial spun că pilonul I de pensii este singurul factor stabilizator.

Hossu a mai arătat că va scădea fondul cu salariile la 0,7 miliarde de lei global ceea ce înseamnă o reducerea a numărul de posturi cu 80 de mii în tot anul 2010 în sistemul public. În sistemul privat se preconizează o scădere a numărului de şomeri cu 90 de mii.

La nivelul lui 2010 rata şomajului prognozată este de 6,8-6,9 %.

La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, afirmă că nu este mulţumit de proiectul bugetului, deoarece acesta nu rezolvă problemele majore ale României, nu atenuează şocurile de natură socială.

Costin s-a arătat nemulţumit de intenţia Ministerului Sănătăţi de a introduce prin lege în 2010 încă o taxă, respectiv coplata în sistemul sanitar.

Costin subliniază că este anormal ca aproape cinci milioane de români să susţină un sistem pentru 20 de milioane şi a cerut Ministerul Finanţelor să găsească soluţii în acest sens.

Costin a mai spus că nu este normal să avem două salarii minime pe economie, 600 şi 705 lei, subliniind că această disciminare va accentua dezechilibrele economice.