'Sindicatele reunite ale Alro doresc să exprime totala nemulţumire fată de modul în care autorităţile române au tratat până în prezent problema taxei pentru energia regenerabilă şi a taxei de cogenerare, care împing către faliment industria energo intensivă din România. Alro a încheiat şi 2012 şi 2013 pe pierdere, nemaiputând să continue să susţină această pierdere. Încă de acum un an, am înaintat adrese oficiale către autorităţile statului, potrivit cărora companiile mari consumatoare de energie din România plătesc enorm de mult (uneori şi de peste 20 de ori) faţă de firmele similare din celelalte ţări', se arată în comunicatul citat.

Sindicatele Alro solicită, totodată, autorităţilor române să implementeze cât mai urgent mecanismul de exceptare a industriei energo-intensive de la plata taxei pentru energia regenerabilă şi a taxei de cogenerare, pentru salvarea locurilor de muncă.

'Exceptarea de la plata taxei pentru energia regenerabilă trebuie să se facă la maximul permis de Comisia Europeană, adică de 85% până la 31.12.2017, respectiv 80% după acea dată. Orice alte valori mai mici nu sunt suficiente pentru a salva industria energointensivă. Solicităm ca taxa de cogenerare să fie redusă la maximum 0,5 Euro/MWh pentru industria energointensivă din Romania. De asemenea, solicităm autorităţilor să comunice public data până la care vor da publicităţii mecanismele de exceptare, şi de când vor putea beneficia de acestea marii consumatori industriali de energie. Dacă nu vom primi un răspuns mulţumitor din partea autorităţilor, ne rezervăm dreptul ca – începând cu luna martie – să facem uz de toate mijloacele legale de luptă sindicală pentru a ne păstra locurile de muncă', se mai spune în comunicat.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: