"Eu cred că undeva spre toamnă n-am putea aştepta la proteste. Dacă aş spune că în primăvară ar fi prea devreme, iar vara este în general o perioadă mai liniştită pentru mişcarea sindicală, dar eu cred că în toamnă vor apare sigur mişcări (n.r. sindicale) pentru că poţi spune, mai plastic, că a ajuns cuţitul la os", a afirmat Dragoş Frumosu, la conferinţa de aniversare a 25 de ani de la constituirea unei structuri de tip federativ a sindicatelor din industria alimentară.

El a afirmat că angajaţii din industria alimentară sunt plătiţi "foarte prost", salariul oferit de angajatori fiind, în general, cuprins între 1.000 şi 1.200 de lei pe lună.

"Cu toate că vorbim de mâncare, cu toate că spunem că aceasta se vinde zilnic şi banii se reîntorc repede înapoi, angajaţii din industria alimentară sunt plătiţi foarte prost", susţine Dragoş Frumosu.

Acesta a explicat că modificările aduse în 2011 legislaţiei muncii de către Guvernul Boc şi continuate de Guvernul Ponta au făcut ca anul acesta să se producă schimbări majore în relaţiile de muncă, conducând în 2015 la refuzul patronatelor de a mai încheia Contract Colectiv de Muncă la nivelul sectorului.

Potrivit preşedintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, banii pentru majorări de salarii nu pot veni decât din scumpirea produselor la raft deoarece marjele de profit ale producătorilor sunt de cel mult 3%, în cazul în care există profit.

"Ce să facem când o pâine costă cât o ţigără? Cum să îi dai unui angajat un salariu cu 50% mai mare ca el să poată să rămână la mine, în condiţiile în care alte industrii, alte subramuri, dau salarii mai bune pentru că au produsele mai scumpe. Produsele alimentare româneşti, la un nivel de taxare atât de mare cum a fost până în prezent, sunt totuşi cele mai ieftine din Europa", a explicat Aurel Popescu.

În urmă cu 25 de ani, la Conferinţa din 21 – 22 aprilie 1990, s-au pus bazele constituirii în ramura industriei alimentare a unei structuri sindicale puternice, de tip federativ. În jur de 200 de delegaţi din 149 de sindicate ce cuprindeau aproximativ 60.000 de membri au hotărât constituirea Federaţiei Sindicatelor Libere din Industria Alimentară.

Federaţia Naţionala a Sindicatelor din Industria Alimentara, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe "Sindalimenta, a luat naştere în ziua de 04 mai 2007 ca urmare a fuziunii dintre Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) şi Federaţia Sindicatelor Libere din Morărit şi Panificaţie, ambele înfiinţate în primăvara anului 1990. Federaţia serveşte intereselor a peste 25.000 de membri de sindicat.

AGERPRES