În contextul fricţiunilor dintre Moscova şi Occident în legătură cu manevrele NATO în regiune şi după un recent incident cu o navă militară britanică, sâmbătă, Rusia a decis să efectueze o simulare de bombardare a unor nave inamice în Marea Neagră, scrie Reuters.

În acest sens, flota rusă din Marea Neagră a declarat că la exerciţii au luat parte avioane militare ale sale şi unele din Districtul Militar Sud al armatei ruse. De menționat este faptul că, în aceste exerciţii au fost implicate avioane multirol Su-30SM, bombardiere Su-24M şi avioane de vânătoare Su-27.

Reacția Rusiei nu este una întâmplătoare. Aplicaţiile militare ale forţelor ruse au loc în contextul în care ţări NATO şi Ucraina participă la exerciţiile ‘Sea Breeze 2021’ în Marea Neagră.

5.000 de militari NATO la exercițiile ”Sea Breeze 2021”

Totodată, în cadrul exercițiilor ‘Sea Breeze 2021’, care durează două săptămâni, iau parte aproximativ 5.000 de militari din NATO şi din ţări aliate, aproximativ 30 de nave şi 40 de avioane şi elicoptere.

În același timp, la aceleași exerciții participă distrugătorul american USS Ross şi trupe de infanterie marină americane.

Amintim faptul că, în cursul săptămânii trecute, Rusia a pus sub semnul întrebării dreptul navei britanice HMS Defender de a traversa apele din apropierea peninsulei Crimeea, Londra considerând că nava sa este total îndreptăţită să facă acest lucru.

Pe de altă parte, Moscova are o altă viziune și susţine că nava britanică a intrat ilegal în apele sale teritoriale, acuzând Regatul Unit de ”provocare” şi ameninţând că ar putea bombarda nave britanice dacă acţiuni similare vor mai avea loc în apropiere de Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014.