Simptomul cu care toți bolnavii de COVID rămân după ce scapă de virus! E persistent și durează 10 săptămâni. Acesta a fost observat la mai mult de jumătate dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Cei care au fost infectați au fost apoi afectați de o oboseală persistentă timp de zece săptămâni după trecerea bolii COVID-19. Informațiile au fost incluse într-un studiu realizat de Trinity College din Dublin (Irlanda) şi publicat de revista PLOS ONE, relatează miercuri EFE, citat de Agerpres.

Potrivit ultimelor descoperiri, oboseala este una din simptomele iniţiale cele mai comune la persoanele infectate cu noul coronavirus şi deşi consecinţele pe termen lung ale bolii încă nu au fost bine studiate, există preocuparea ca virusul să declanşeze un sindrom de oboseală postvirală. Pentru a descoperi acest lucru, cercetătorii au lansat un studiu asupra oboselii, a nivelului de gravitate al bolii COVID-19 şi a marcatorilor inflamatorii şi altor condiţii ale bolii asupra a 128 de voluntari infectaţi cu SARS-CoV-2.

Cei care au participat la studiu au fost 54% femei şi 46% bărbaţi, cu o medie de vârstă de 49,5 ani. Un procent de 55,5% dintre ei au fost internaţi la Hospital St. James din Dublin, în timp ce restul au fost trataţi ambulator.

Pacienţii la acest studiu au fost evaluaţi 72 de zile după externare sau 14 zile după diagnostic în cazul pacienţilor trataţi ambulator.

Severitatea oboselii a fost măsurată utilizând Chalder Fatigue Scale (CFS) şi s-a observat că 52,3% dintre participanţii la studiu au resimţit o stare de oboseală cel puţin 6 săptămâni după contractarea bolii COVID-19 şi doar 42,2% dintre pacienţi au declarat că se simt perfect sănătoşi.

Studiul indică că nu există vreo legătură între gravitatea bolii COVID-19, necesitatea spitalizării sau markerii inflamaţiei şi probabilitatea de a resimţi o stare de oboseală după infectare. Prin urmare, oboseala post-COVID este resimţită indiferent de gravitatea bolii. Specialiștii au arătat că starea de oboseală poate fi agravată de antecedentele de anxietate sau depresie prezente în rândul subiecţilor feminini.