Cercetarea a fost efectuată în cursul lunii decembrie 2016, informează The Washington Post.

În cadrul sondajului, respondenții americani au fost solicitați să-și exprime sentimentele față de Rusia, pe o scară de la 0 la 100, unde 100 era cel mai mare nivel de simpatie.

Media rezultată a fiost 32, mai mică decât nivelul din iunie, când un sondaj similar, realizat de aceeași instituție, indica 40. De asemenea, "scorul" de 32 reprezintă cel mai scăzut nivel după 1986, când simpatia americanilor a fost cotată la 31.

Sondajul cu acest "scor" mic a fost făcut după ce serviciul de informații externe CIA a publicat o evaluare potrivit căreia Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din SUA, în favoarea candidatului republican Donald Trump, care a și câștigat scrutinul, învingând-o pe democrata Hillary Clinton.

Concluzia CIA a fost susținută ulterior și de alte două instituții, FBI și Director of National Intelligence. Trump a declarat însă într-un interviu că nu crede în afirmația lansată de CIA, pe care o consideră "ridicolă".

Comparativ cu alte țări, Rusia este încă foarte ne-populară printre americani. Respondenții au acordat cote mai mari unor state precum China (41), Mexic (55), Canada (76).

Dintre cele 7 țări incluse în sondajul efectuat de Chicago Council, numai Coreea de Nord (cu un rating de 20) este mai puțin simpatizată decât Rusia. Potrivit altor cercetări, o țară cu popularitate scăzută printre americani este Iran (26).

Susținătorii Partidului Republican au sentimente sensibil diferite față de Rusia, comparativ cu susținătorii Partidului Democrat. Ratingul Rusiei în rândurile democraților a scăzut în ultimele 6 luni de la 40 la 28, iar printre republicani a înregistrat un declin mai mic, de la 38 la 35.

În sondajul realizat de Chicago Council în decembrie, 15% dintre republicani au manifestat sentimente pozitive față de Rusia (între 51 și 100 pe scala de la 0 la 100), după ce în iunie procentajul era mai mare, de 20%. În schimb, 70% dintre democrați au indicat un sentiment negativ (între 0 și 50).

Te-ar putea interesa și: