Simona Maya Teodoroiu, fost judecător CCR și deputat PSD, este de părere că ministrul Justiției nu mai poate ignora Consiliul Superior al Magistraturii.

”Este necesar avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii pentru orice proiect de lege care vizează indepedența și buna funcționare a justiției!

Se impune modificarea legii în scopul instituirii avizului conform al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la oricare proiect care poate afecta indepedența sistemului judiciar!

Potrivit art.133 (1) din Constituția României, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul indepedenței justiției, în România. Aceasta este principala rațiune constituțională a existenței sale: să garanteze, prin mijloacele și pârghiile legale aflate la dispoziția sa, poate nu totdeauna perfecte, că justiția este și rămâne independentă: de factorul politic, de oricare alte ingerințe exterioare.”, se arată în începutul mesajuui fostului judecător CCR.

Simona Maya Teodoroiu: O colaborare loială CSM-MJ

”Astăzi, CSM a făcut public avizul său negativ la un proiect de lege inițiat de un om politic – ministrul justiției- arătând că această propunere legislativă „nu este insoțită de instituirea unor garanții menite să dea eficiență principiului independenței justiției, prin asigurarea unei protecții adecvate a judecătorilor și procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor” și dovedește o „neîntelegere a semnificației reale a principiului independenței justiției”.

O colaborare loială CSM-MJ (în condițiile în care CSM nu are drept de inițiativă legislativă), ar fi presupus ca MJ, în calitatea sa de inițiator, să țină cont de avizul CSM, chiar dacă este doar unul consultativ.

În lipsa ei, este evidentă necesitatea introducerii în lege a avizului conform al CSM pentru proiectele care privesc indepedența justiției și buna sa funcționare.

Dacă nu, ceea ce este astăzi un proiect privind desființarea unei secții de parchet, în ciuda opoziției CSM, mâine poate fi orice altceva care să însemne o atingere sau afectare semnificative ale statutului, indepedenței și inamovibilității judecătorilor.”, se mai arată în mesajul acesteia.

Apanajul politicienilor nu trebuie luat în considerare

Ulterior, Simona Maya Teodoroiu a mai scris că ”aprecierile asupra eficienței sau ineficienței unei unități de parchet nu trebuie să fie apanajul politic”.

”Există, pentru aceasta, pârghii legale aflate la dispoziția CSM. Iar ideea măsurării corupției în magistratură ca pe o „producție la hectar”, mai rodnică sau mai săracă, este una cu implicații grave, din orice unghi am privi-o.”, scrie Simona Maya Teodoroiu.