Marea greșeală a Simonei Halep

Simona Halep este în așteptarea unui răspuns din partea TAS cu privire la suspendarea de patru ani din tenis pe care a primit-o de la ITIA.

Sportiva a ieșit pozitiv la un test anti-doping după ce a consumat un supliment despre care spune că a fost contaminat cu Roxadustat. Substanța este interzisă deoarece mărește rezistența la efort.

De când au apărut informațiile cu privire la dopajul marii campioane a României, mulți experți, antrenori, oameni din sport, dar și mulți alții și-au dat cu părerea în ceea ce privește acest caz.

Printre ei se află și fostul antrenor al Simonei Halep, Adrian Cruciat. De această dată, el a scos în evidență care a fost cea mai mare greșeală pe care sportiva a făcut-o înainte de procesul de trei zile de la Lausanne.

Potrivit acestuia, suplimentele nu ajung la jucătoarele de tenis fără ca acestea să fie verificate, anterior, de medici.

El mai spune că cei mai renumiți jucători își verifică suplimentele. Astfel, a subliniat că nu știe de ce acest lucru nu s-a întâmplat și în cazul ei.

„Să știi că nu îți dă nimeni un supliment, medicament, indiferent unde te antrenezi, așa – . Te duci la un doctor, faci niște analize, îți recomandă.

Da, cam așa e. Eu știu că jucătorii de top își verifică suplimentele. Acum nu știu de ce nu s-a întâmplat asta (n.r. – și în cazul Simonei)”, spune el.

Site-uri unde suplimentele pot fi verificate

Acesta a mai precizat că există site-uri unde pot fi verificate toate loturile suplimentelor testate. Fostul antrenor al Simonei Halep a mai precizat că fiecare flacon are un cod de bare și că astfel poți obține mai multe informații despre el pe aceste site-uri.

Acesta a mai spus că Teo Cercel verifica absolut fiecare supliment, neținând cont de cât de scump sau de bun era.

„Există site-uri unde sunt publicate toate loturile de suplimente care au fost testate. Ca să nu fie contaminate. Fiecare flacon are un cod de bare, iar așa afli dacă toate sunt făcute în aceleași condiții. Același recipient, lot, substanțe…

Deci sunt site-uri unde poți verifica toate astea, iar eu știu că Teo (n.r. – Cercel) este foarte obsedat de chestia asta, în sensul bun. Orice supliment, oricât de bun, scump, de la o firmă de încredere, indiferent de cine l-a recomandat, dacă nu era verificat oficial, nu era folosit. Sorana nu-l lua”, a spus Adrian Cruciat, citat de iamsport.ro.

simona halep
Simona Halep / SURSA FOTO: Dreamstime

Simona Halep nu are voie să dea declarații de la TAS

La finalul audierilor de la TAS, marea campioană a României a precizat că nu poate da detalii despre ceea ce s-a discutat în spatele ușilor închise.

Ea spune că audierea i-a dat șansa să-și prezinte părerea.

De asemenea, sportiva este încrezătoare că adevărul va ieși la iveală. În plus, ea a mai spus că nu a avut niciodată intenția de a se dopa.

„Nu pot să vă spun absolut nimic despre ce a fost la audiere, dar pot spune că audierea asta mi-a dat șansa să-mi prezint apărarea. Vreau să vă spun că încrederea mea este intactă referitoare la adevăr. Sunt foarte încrezătoare că adevărul va ieși la iveală și se va demonstra că nu am avut intenția de a mă dopa vreodată și nici nu m-am dopat vreodată”, spunea Halep.

Ea a mai zis că de abia așteaptă să se întoarcă pe terenul de tenis. De altfel, a mai spus că va oferi detaliile despre audieri atunci când se va putea.

„Îmi doresc și aștept cu nerăbdare să mă întorc pe teren. Acolo vreau să fiu și cu siguranță voi încerca să fac tot ce pot. Vom vorbi când voi avea posibilitatea, când voi putea să declar mai multe. O să ne revedem în scurt timp. Nu știe nimeni când va veni verdictul”, preciza ea.

Verdictul va veni, spun americanii, la finalul lunii martie, începutul lunii aprilie cel târziu. Simona Halep speră să joace la Jocurile Olimpice.