Simonei Halep ar fi reușit să scape cu mai puțini ani de suspendare. Înainte de audierea sa de la Sport Resolutions în Londra, în iunie 2023, jucătoarea și echipa sa legală s-au întâlnit cu reprezentanții ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului). Această organizație a solicitat suspendarea româncei pe o perioadă de 6 ani în urma unor acuzații de dopaj.

În timpul acestei întâlniri informale, i s-a propus Simonei să recunoască public vina. Acest lucru ar fi dus la o suspendare mai redusă. Cu toate acestea, ea a respins vehement această sugestie.

Simona Halep nu a vrut să-și recunoască public vina

Campioana a insistat că este nevinovată. Ulterior, asupra ei a mai planat încă o suspiciune. Pe listă a mai apărut și un al doilea capăt de acuzare, care viza „dopajul sanguin”.

Simona Halep a intrat într-o confruntare directă cu ITIA. Ea a atacat vehement această organizație prin intermediul unor comunicate. I-a acuzat pe oficialii agenției că blochează audierile în mod intenționat pentru a-i face un rău.

Reacția a fost una singură care a însemnat o decizie de suspendare pe o perioadă de 4 ani. Este vorba despre cea mai aspră pedeapsă acordată în ultimii ani în cazul unei jucătoare de tenis de top.

Fotbalistul Paul Pogba de la Juventus în aceeași situație

În prezent, există un caz similar de dopaj în fotbal care ar putea fi sancționat cu aceeași măsură ca și cazul lui Halep. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că sportivul implicat ar fi avut opțiunea unei înțelegeri. În mod implicit, acest lucru l-ar fi scutit de pedeapsa maximă.

Este vorba de fotbalistul Paul Pogba (30 de ani), internațional francez legitimat la Juventus. El a fost depistat pozitiv la testosteron. S-a întâmplat în urma unui control antidoping efectuat la meciul Udinese – Juventus din 20 august.

Paul Pogba
Paul Pogba. fotbalist/SURSA FOTO: Dreamstime

A avut șansa de a beneficia de o pedeapsă mai ușoară

Similar ca la Simona Halep, fotbalistul a fost suspendat provizoriu, așteptând decizia în cazul său. Recent, două publicații din Italia, Gazzetta dello Sport și Tuttosport, au adus în discuție o posibilă variantă favorabilă pentru mijlocașul francez. Era vorba de o suspendare de maximum 2 ani.

De ce a avut Pogba șansa de a beneficia de o pedeapsă mai ușoară? Potrivit surselor citate, fotbalistul s-a angajat în discuții cu procurorul antidoping, Pierfilippo Lavian. În cadrul acestor negocieri, i s-a propus lui Pogba să-și recunoască vina în mod public.

Astfel se evita un proces îndelungat și o suspendare mai drastică de 4 ani. Jurnaliștii italieni au indicat că, dacă ar fi acceptat această propunere, Pogba ar fi beneficiat de o reducere a sancțiunii la jumătate, așa cum prevedea codul antidoping al sportului italian.

Decizia campioanei, repetată de renumitul jucător

Cu toate acestea, recent s-a întâmplat ceva neașteptat: Pogba a repetat decizia făcută de Simona Halep.  Fotbalistul francez a refuzat oferta procurorului antidoping. Drept rezultat, s-a solicitat oficial o suspendare de 4 ani pentru starul lui Juventus.

Astfel, urmează audierile și anunțarea verdictului, care ar putea să pună capăt carierei lui Pogba! O suspendare pe o perioadă atât de lungă ar avea consecințe devastatoare pentru fotbalistul echipei din Torino, fiind posibil să conducă la sfârșitul carierei sale.

Această situație aduce în discuție și finalul nefericit spre care s-ar îndrepta Simona în cazul în care apelul său la TAS nu va reduce semnificativ perioada suspendării.