Precizarea vine în contextul în care procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că nu a primit nicio informare de la SIE în mandatul său şi că în investigaţiile procurorilor anticorupţie se observă că tot mai mulţi inculpaţi şi-au deschis conturi şi afaceri în străinătate, precum şi că îşi mută bani şi îşi cumpără proprietăţi în afara ţării. 

"Apreciem că punctul de vedere al doamnei procuror-şef este generat de o neînţelegere a specificului pe care îl incumbă activitatea de informaţii externe/ spionajul, în speţă faptul că obţinerea de informaţii secrete sau confidenţiale ce vizează securitatea naţională şi apărarea intereselor României se realizează preponderent prin surse umane (HUMINT) şi metode şi mijloace specifice. SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate", se arată în comunicatul SIE, postat marţi pe site-ul Serviciului. 

Laura Codruta Kovesi, şefa DNA, a criticat marţi Serviciul de Informatii Externe pentru lipsa de colaborare: "Nu pot să îmi explic de ce de la SIE în ultimii ani nu am primit vreo sesizare. Mi-e greu să cred că ofiţerii SIE nu au informaţii. În 2015, din 5.988 de dosare, 90 au avut la bază sesizari SRI, 22 au avut la baza sesizari DIPI – MAI şi 4 de la Direcţia de Informaţii a Armatei, însa de la SIE nu am avut nicio informare"

AGERPRES