București nu este nici Paris, nici Frankfurt și nici Geneva. Spre deosebire de aceste orașe europene în care se desfășoară cele mai importante expoziții auto de pe „bătrânul continent”, capitala României nu a mai avut de-a face cu un salon international auto vreme de 11 ani. Lipsa unor spații moderne de expunere, reculul important al pieței de mașini noi din anii de după criza din 2007-2008 și cheltuielile majore implicate de un astfel de eveniment, au privat pasionații români de mașini de un spectacol la standarde internaționale. Ei bine, în 2018, Salonul Internațional de Automobile București (SIAB) a revenit și, în ciuda absenței unor mărci importante, a surprins plăcut prin cele 19 premiere naționale, trei europene și trei concepte. Niciodată în istoria pieței auto românești nu au fost prezente la o expoziție auto atât de multe noutăți.

 

Dincolo de preferințele fiecăruia în materie de design, performanțe sau echipamente, câteva modele s-au evidențiat prin detalii concrete. De exemplu, cel mai scump exponat prezentat la SIAB 2018 a fost Rolls-Royce Phantom. Cu un preț de bază, fără taxe, de circa 370.000 de euro, elegantul vehicul are în dotare un propulsor V12 twin-turbo de 6.75 litri care dezvoltă 571 CP și 900 Nm. Pe lângă uzina de forță care animă acest veritabil apartament de lux pe roti, tehnologia mai mult sau mai puțin vizibilă, confortul și detaliile interioare și exterioare sunt de-a dreptul uimitoare. Conform oficialilor companiei, noul Phantom este cel mai avansat Rolls-Royce din punct de vedere tehnologic construit vreodată.

 

Dacă Rolls-Royce Phantom a fost cel mai scump, tot un model german prezent la SIAB 2018 s-a putut mândri cu titulatura de „cel mai nou”. Asta pentru că a ajuns în fața publicului din România la doar câteva ore după prezentarea sa, în premieră mondială, în China, cea mai mare piață din lume pentru acest model. Noul Volkswagen Touareg, căci depre acest vehicul este vorba, este foarte iubit și de români, iar acest „detaliu” este certificat de poziția României în clasamentul vânzărilor europene. Greu de crezut pentru mulți, țara noastră este a treia piață europeană pentru Touareg. „Suntem onorați că am putut dezvălui publicului din România noul Touareg, țara noastră fiind a treia piață la nivel european în ceea ce privește vânzările acestui model. Printr-o acțiune de «pre-sale», acest model a putut fi comandat la SIAB cu o configurație începând de la 42.990 euro.

O altă mașină prezentată la Romexpo care a ascuns un detaliu important este BMW i8 Garage Italia. Cu un preț cu TVA de 186.933 de euro, vehiculul aflat în standul Automobile Bavaria face parte din ediția specială Garage Italia CrossFade Edition care a fost asamblată în doar 10 exemplare. Fiind disponibilă pentru comercializare, mașina poate transforma un român într-unul dintre cei doar zece proprietari ai acestei ediții speciale din întreaga lume.

 

Pentru prima data în România

Pe lângă spectaculoasele modele menționate mai sus, la ediția din acest an a SIAB au fost prezente alte câteva vehicule pe care nu le-ați putut vedea niciodată pe șoselele de la noi. Astfel, cele mai multe premiere au fost prezente la standul Ford unde vizitatorii au putut vedea noul Mustang face-lift, Fiesta Active, Fiesta ST, Edge, Transit Custom și spectaculosul GT. Volvo a dezvăluit V60, model abia lansat la Geneva, și câștigătorul competiției europene Car of the Year, XC40. Suzuki și-a arătat latura sportivă cu noul Swift Sport, Honda a marcat evenimentul cu NSX și Civic Type R, iar Mazda a reușit, în ultima clipă, să aducă la stand 6 Combi. O adevărată ofensivă de noutăți a fost declanșată de BMW, bavarezii aducând în România noile X2 și X4, dar și „cel mai rapid model de serie al mărcii”, M5. Importatorul Porsche Romania a avut cele mai spectaculoase standuri și, pe lângă noul Volkswagen Touareg, a dezvăluit românilor, Fabia Combi, Porsche 911 GT3, Lamborghini Aventador S Roadster, Audi A6 și Bentley Bentayga.

Alături de aceste noutăți pentru piața din România, la SIAB au putut fi descoperite și trei concepte: Audi e-tron, Volkswagen Golf GTE și Volkswagen ID Buzz.

 

 

Acest articol a fost publicat în numărul 13 al revistei Capital, diponibil la chioşcuri în săptămâna 2-8 aprilie 2018