Turcia vrea să-şi asigure un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi speră ca discuţiile în acest sens să se încheie rapid, a declarat vicepremierul turc, Cemil Cicek, citat de Reuters.

“Vrem să ajungem la un acord dacă acesta este conform cu propriile noastre condiţii. În prezent, au loc discuţii. Sperăm să ajungem la un rezultat în cel mai scurt timp”, a afirmat Cicek, citat de agenţia naţională de presă din Turcia.

Autorităţile de la Ankara vor mai degrabă o înţelegere care să “acrediteze” Turcia pe lângă FMI, şi mai puţin una de acces la finanţare, a precizat el.

Ultimul acord, care asigura finanţare de zece miliarde de dolari, a expirat în mai 2008, iar investitorii au sperat la asigurarea unui nou pachet de până la 50 de miliarde de dolari. Guvernul turc a respins, însă, condiţiile cerute de Fond.

Un ziar local a indicat săptămâna trecută că premierul turc, Tayyip Erdogan, a transmis partidului din care face parte că FMI a acceptat termenii prezentaţi de Turcia pentru un împrumut. Un oficial al partidului a declarat doar că discuţiile continuă.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Turcii despre FMI: „Ne înrobeşte prin datorii”
Citeşte şi Turcia nu acceptă condiţiile FMI