La începutul lunii martie, prețul unui litru de benzină Standard 95 la stația OMV Petrom de pe Calea Dorobanți din Capitală este de 5,93 de lei, cu 16 bani mai mult decât la 1 ianuarie, când același sortiment costa 5,77 de lei, așa cum se poate observa și din imaginile de mai jos.

Dacă ne raportăm la prețurile de la finele anului trecut, se poate observa o scumpire de 25 de bani la același sortiment de benzină vândut la aceeași stație din Capitală.

 

Prețuri carburanți la stația de pe Calea Dorobanți la data de 3 martie 2014

 

Prețuri carburanți la stația de pe Calea Dorobanți la data de 1 ianuarie 2014

Prețuri carburanți la stația de pe Calea Dorobanți la data de 31 decembrie 2013

Scumpire de 9 bani la 1 ianuarie

Carburanții urmau să se scumpească la începutul anului cu 54 de bani/litru, ca urmare a deciziilor luate de Guvernul Ponta. Principalele modificări erau modul de calcul al accizei: un alt curs de schimb valutar și o actualizare a cursului cu inflația, o introducere a accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litru de carburant.

Ultima măsură a fost amânată cu 3 luni, după ce președintele Traian Băsescu a refuzat această măsură a Guvernului Ponta. Într-o primă fază, Băsescu a precizat că nu aprobă bugetul de stat pentru 2014, dacă Guvernul nu renunță la majorarea accizei cu 7 eurocenți.

Motivul pentru care benzina și motorina s-au scumpit  la 1 ianuarie: modificarea metodei de calcul a accizei, în care nu se mai ia în calcul nivelul cursului de pe octombrie al anului precedent ci, în cazul în care acesta este mai mic, nivelul cursului înregistrat pe data de 1 octombrie din urmă cu doi ani, actualizat cu rata medie a inflației din luna septembrie a anului precedent.

În ultimele două săptămâni, OMV Petrom – cea mai mare companie din România – a majorat prețul benzinei Standard 95 cu 11 bani/litru. Conform datelor centralizate de capital.ro la stația de pe Calea Dorobanților, un litru de benzină Standard 95 costa la jumătatea lunii februarie  5,82 de lei, față de 5,93 de lei cât costă în prezent.

În cazul sortimentului Extra 99, prețul în urmă cu două săptămâni era de 6,24 de lei, iar acum este de 6,35 de lei/litru.

 

OMV Petrom nu este singura companie de pe piața carburanților din România care a ajustat prețurile. De exemplu, LUKOIL a scumpit benzina de la începutul anului și până în prezent cu 15 bani/litru, așa cum se poate vedea și din imaginea de mai jos.