La ora actuală, în România sunt aproximativ 5.000 de pensiuni, iar capacitatea totală de cazare este estimată la 80.000 de locuri. Cele mai solicitate regiuni sunt Bran-Moieciu, Bucovina, Mărginimea Sibiului şi Maramureş, urmate de Neamţ, Apuseni, nordul Olteniei, Buzău, Argeş, Vrancea.
Ca lungime a sejurului, majoritatea turiştilor au ales în medie trei nopţi de cazare. ”În ultimii ani se observă tendinţa românilor către tradiţiile mediului rural, din cauza urbanizării accelerate. Turiştii aleg zone liniştite, situate în mijlocul naturii, vor tradiţii, vor gastronomie autentică. De asemenea, se observă o fidelizare din ce în ce mai mare a clienţilor, care sosesc de multe ori an de an la aceleaşi pensiuni”, a spus Mişu Chiruc, preşedintele executiv al ANTREC.
Cei mai mulţi turişti străini care aleg turismul rural românesc în perioada sărbătorilor de iarnă provin din ţările vecine – Ungaria, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia -, însă în număr mai mic vin şi turişti din Franţa, Israel, Marea Britanie.
Ponderea acestora este de circa 15% din total. La general vorbind, în Covasna gradul de ocupare a fost de 80% de Crăciun şi 100% de Anul Nou, în timp ce în Harghita a fost între 30-40% de Crăciun și între 75-80% de Revelion. De asemenea, în Maramureș, gradul de ocupare a pensiunilor este de 75-80%, cu o pondere de 60% turişti români şi 40% turişti străini.
În perioada 5-15 ianuarie, când se sărbătoresc Crăciunul şi Revelionul pe rit vechi, sunt aşteptaţi peste 10.000 de turişti din Republica Moldova, Ucraina, Rusia şi Serbia. Tarifele variază de la 40 lei de persoană, fără mic dejun, la o pensiune de 2 margarete, pentru o noapte de cazare, până la 600 lei de persoană pentru 3 nopţi, cu toate mesele incluse, la o pensiune de 4 margarete.