Patru surse au declarat că Shell datorează o sumă mare de bani companiei "National Iranian Oil", pentru livrările de ţiţei. Suma de aproape un miliard de dolari vehiculată de sursele citate de Reuters echivalează cu aproximativ opt milioane de barili de petrol.

"Shell face mari eforturi pentru a găsi o modalitate prin care să-şi plătească datoria. Problema este delicată, foarte dificilă. Vor să rămână în relaţii bune cu Iranul, dar, în acelaşi timp, să respecte şi sancţiunile", a spus una dintre surse. Un purtător de cuvânt al Shell a refuzat să comenteze.

Uniunea Europeană a interzis importurile de petrol iranian, dar a dat timp companiilor până la 1 iulie să renunţe la relaţiile actuale cu acest stat, bănuit că vrea să dezvolte armament nuclear sub acoperirea unor activităţi atomice civile.

Shell este al doilea mare client corporatist al Iranului, alături de grupul francez Total şi în urma companiei Tupras din Turcia.

Directorul general al Shell, Peter Viser, a declarat la începutul lunii martie că va prelua ultimele livrări de ţiţei iranian în decurs de câteva săptămâni.

Măsurile financiare riguroare care vizează sancţionarea Iranului pentru programul său nuclear au intrat deja în vigoare şi îngreunează plăţile către Iran. "Presiunea SUA are rezultate: acum este aproape imposbil să utilizăm sistemul bancar", a declarat o altă sursă.