Informații de ultimă oră. Potrivit Reuters, orașul Shanghai a luat o decizie de ultimă oră în contextul pandemiei de COVID-19 și prelungește carantina tuturor celor 26 de milioane de persoane până la o dată neprecizată.

Anunțul a fost făcut de autoritățile orașului. Potrivit surselor citate, în timp ce carantina va continua, vor fi analizate rezultatele unei testări masive a tuturor celor 26 de milioane de locuitori ai săi. Menționăm faptul că orașul a intrat în carantină în două etape. În primă fază, pe 28 martie, a intrat inițial în est, apoi în întregul oraș.

La fel ca și în cazul altor țări, restricțiile impuse de autorități au perturbat masiv viața cotidiană și operațiunile comerciale din centrul financiar al Chinei. Deși erau inițial programate să se încheie marți dimineață, acum, autoritățile au decis prelungirea acestora, o altă lovitură pentru locuitorii orașului.

Carantină totală pentru locuitorii orașului

Astfel, oamenii au voie să iasă din casă doar dacă au nevoie de tratamente medicale. „Orașul va continua să pună în aplicare carantina. Oamenii rămân acasă, cu excepția tratamentelor medicale”, au declarat autoritățile orașului. Pe de altă parte, sursele citate nu au oferit indicații cu privire la momentul în care ar putea fi ridicate restricțiile.

Amintim faptul că în cursul zilei de luni, China a trimis armata și mii de lucrători din sănătate în Shanghai pentru a ajuta la efectuarea testelor COVID-19 pentru toți cei 26 de milioane de locuitori ai orașului, aceasta fiind cea mai amplă acțiune din China de când a izbucnit focarul inițial din Wuhan, unde noul coronavirus a fost descoperit pentru prima dată la sfârșitul anului 2019.

Referitor la numărul infectărilor raportate, în cursul zilei de duminică, Shanghai a înregistrat 8.581 de cazuri asimptomatice de COVID-19 și 425 de cazuri simptomatice de COVID. În ceea ce privește strategia orașului de eliminare a COVID, aceasta se bazează pe testare masivă, depistarea și izolarea tuturor cazurilor pozitive și a contacților.

Măsuri drastice luate de autorități

Spre deosebire de alte țări, China are 12.400 de instituții capabile să proceseze până la 900 de milioane de teste pe zi, declara luna trecută un oficial chinez de rang înalt din domeniul sănătății. Totodată, China folosește în principal testarea în comun, un proces în care până la 20 de mostre sunt amestecate pentru o procesare mai rapidă.

În același timp, pentru a pune capăt pandemiei, întreg orașul a transformat mai multe spitale, săli de sport, blocuri de apartamente și alte zone în locuri de carantină, inclusiv Shanghai New International Expo Center, care poate găzdui 15.000 de pacienți la capacitate maximă.

Referitor la situația persoanelor care refuză să fie testate anti-COVID fără un motiv justificat, acestea  vor fi sancționate administrativ sau penal, anunța încă de sâmbătă poliția din Shanghai.