În cazul producerii unor fenomene meteorologice care vor afecta siguranţa circulaţiei rutiere, Poliţia Română îi sfătuieşte atât pe conducătorii auto, cât şi pe pietoni să fie atenţi în trafic şi să respecte regulile de circulaţie.

De asemenea, Poliţia Română recomandă şoferilor să conducă prudent, fără bruscarea comenzilor vehiculelor şi să efectueze fiecare manevră doar după ce se asigură. Depăşirile care se dovedesc a fi extreme de periculoase ar trebui evitate.

În condiţiile unui trafic aglomerat sau atunci când se produce un blocaj rutier, şoferii trebuie să îşi păstreze calmul, să nu blocheze intersecţiile şi să nu se angajeze în depăşirea unei coloane de autovehicule. Se folosesc luminile de avarie atunci când se încheie o coloana care opreşte sau încetineşte brusc.

Luminile de întâlnire se folosesc şi pe timpul zilei atunci când condiţiile meteorologice sunt nefavorabile. Farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului se curăţă de fiecare dată când se porneşte la drum, la fel şi asigurarea bunei funcţionări a ştergătoarelor de parbiz.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispositive antiderapante. Conducătorii de autovehicule începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea maşinii pe timp de noapte sau pe distanţe mari.

Sunt interzise  oprirea nejustificată și circulaţia pe banda de urgenţă pe autostradă.

Pietonii trebuie să traverseze numai prin locurile marcate corespunzător, după o temeinică asigurare și să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.