Materia primă – baza succesului

O cafea bună depinde de calitatea ingredientelor sale. Cumpărați amestecuri special concepute pentru un filtru, espressor cafea sau ibric. Există diferite soiuri de cafea, dar cele mai consumate la nivel mondial sunt două: arabică și robustă. Arabica conține mai puțină cafeină și oferă o cafea mai fină, cu arome fructate. Cele robuste sunt oarecum amare, concentrează o cantitate mai mare de cafeină și sunt, de obicei, percepute ca având o aromă mai puternică. Amestecurile din ambele pot fi, de asemenea, găsite în proporții diferite.

Optați pentru boabe de cafea

Boabele de cafea sunt o materie primă delicată care începe să-și piardă proprietățile cu cât sunt mai procesate. De aceea, pentru a obține o cafea bună, este recomandat să achiziționați boabe de cafea, pentru a le macina acasă, fie cu o râșniță, fie cu un espressor care are și funcția de măcinare. Dacă este râșnită manual, veți obține o cafea mult mai bună, însă orice mod de a transforma boabele în pudră, este mai recomandat decât cumpărarea cafelei deja măcinată. 

Cafeaua începe să-și elibereze aromele din momentul în care este măcinată, pierzându-și astfel din savoare. De asemenea, aceasta își va diminua mirosul și la contactul cu aerul, lumina. De aceea, cafeaua se păstrează în cutii închise ermetic. Este păcat să cumperi o cafea bună, iar în câteva zile, aceasta să-și fi pierdut deja unele dintre arome, din cauza faptului că ai uitat să o depozitezi în locuri corespunzătoare.

Căutați întotdeauna cea mai proaspătă cafea

Nu numai că este recomandat să măcinați boabele acasă, ci este de asemenea bine să achiziționați cea mai proaspătă cafea posibilă. Cu cât a trecut mai puțin timp de când boabele au fost recoltate, uscate, transportate și prăjite, cu atât mai bune vor fi. De aceea, este mai bine să vă bazați pe profesioniștii care sunt specialiști adevărați, care acordă atenție cafelei pe care o vând cu grija pe care o merită.

Desigur, este esențial să fim siguri că prăjirea boabelor este zilnică, pentru ca acestea să fie cât mai proaspete, atunci când vrem să savurăm o cafea bună. De asemenea, acestea ar trebui să fie bine păstrate. Nu cumpărați niciodată cafea care este expusă la aer sau lumină, deoarece, deși nu a fost încă măcinată, acești doi factori, afectează, de asemenea, calitatea sa.

Atenție la apă

Celălalt ingredient cheie în prepararea cafelei este apa. Aceasta este bine să fie filtrată și nu direct de la robinet. Apa cu clor sau nisip influențează în mod direct gustul cafelei. Nu trebuie să cumpărați apă plată special pentru a face cafeaua, este de ajuns să aveți o cană care filtrează apa de impurități și mirosuri. 

Există multe modalități de a pregăti o cafea de calitate, în funcție de obiceiurile fiecărei culturi, cafetiera utilizată și de gusturile personale. Nimic nu se compară cu o cafea bună în orice moment al zilei, dar există câteva lucruri, pe care le-ați văzut în acest articol, care vă vor conduce spre o cafea la fel de bună ca în Italia.