Sfântul Vasile, 1 ianuarie. Ce e total interzis să faci în prima zi a anului

Sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, episcopul Cezareii, marchează fiecare început de an pentru creștin ortodocșii de pretutindeni. Acesta este considerat unul dintre cei mai mari teologi, dar și un „păzitor de duhuri rele”.

Pe lângă datinile bisericești, există și anumite tradiții din popor care ne spun ce trebuie să facem astăzi pentru a ne merge în anul care tocmai a sosit. Astfel, astăzi este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, pentru a avea noroc.

Sfântul Vasile, 1 ianuarie. Ce e total interzis să faci în prima zi a anului

De asemenea, se spune că persoanele care se șterg pe față cu un prosop în care au pus un ban de aur sau de argint vor și curați și sănătoși în tot anual. Totuși, mare atenție! Persoanele care dorm de Sfântul Vasile riscă să fie leneșe pe tot parcursul anului.

O altă tradiție ne spune că fiecare om trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori. Acest lucru trebuie realizat înainte de a mânca iar oamenii care respectă tradiția aceasta vor avea mult spor la lucru în noul an. Totodată, se pune că astăzi se înnoiesc toate. Din acest motiv, oamenii trebuie să-și pune un gând bun, pentru a avea noroc în tot anul.

Sfântul Vasile, 1 ianuarie. Ce e total interzis să faci în prima zi a anului

 

Amintim că Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. Acest mare sfânt s-a născut în Cezareea Capadochiei din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, tatăl său fiind dascăl în cetate Sfântul şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena, la cea din urmă cunoscându-l pe Sfântul Grigorie de Nazians.

Mai apoi, acesta a fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, o perioadă dificilă pentru Biserică. Sfântul Vasile a murit în ziua de 1 ianuarie a anului 379, când încă nu împlinise 50 de ani. Acesta a intrat în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.

Potrivit Calendarului Ortodox, astăzi sunt prăznuiți și următorii sfinți:

  • Sfântul Vasile din Ancira;
  • Sfântul Mucenic Teodot;
  • Sfântul Grigorie, tatăl Sfantului Grigorie Teologul.

Sfântul Vasile, 1 ianuarie. Ce e total interzis să faci în prima zi a anului

Aceasta este cea mai puternică rugăciune de dezlegare către Sfântul Vasile cel Mare, bună de rostit în ziua de 1 ianuarie:

„În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor. Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Veniţi popoare să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a povăţuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit.

Sfinte Vasile, glăsuitorule de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belşug.

Săltarea cea pătimaşă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de înţelepciune. Pentru aceasta locuieşti întru Împărăţiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiş, cel neted şi liniştit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile.

Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!”.