320.000 de militari în Armata Română înainte de 1989

Revine serviciul militar obligatoriu? Generalul (r) Virgil Bălăceanu a fost prezent la interviurile DC News, acolo unde a vorbit despre Armata României. Acesta a precizat că forțele active ale țării erau de 320.000 de oameni înainte de 1989.

De altfel, spune că la acest număr se adăugau alți 700.000 de rezerviști din rezerva operațională. Este vorba, de fapt, despre rezerva despre care se vorbește în situațiile de criză.

„Dacă vorbim de armata dinainte de 1989 în forțele active sunt 320.000 de oameni și se mai adăugau vreo 700.000 de rezerviști din rezerva operațională, adică acea rezervă de care vom mai vorbi în situații de criză, începând cu stările excepționale: stare de sediu, stare de mobilizare, stare de război. Erau chemați sub arme”, spune acesta.

Serviciul militar obligatoriu, păstrat în puține state

Acesta a mai spus că sunt puține țările care au păstrat în continuare existența serviciului militar obligatoriu. Majoritatea nu au făcut acest lucru din cauza intrării în NATO și din cauza lipsei unui Război Rece.

Pe fond, el spune că revine problematica serviciului militar obligatoriu.

„Odată cu intrarea în NATO și cu inexistența Războiului Rece, a principiilor unui război care, din fericire, s-a păstrat ca Război Rece, chiar dacă erau două puteri politice și mondiale absolut opozante ca ideologie, dar nu numai, se trece la un alt regim. Au fost puține state care au menținut și mențin serviciul militar obligatoriu.

Problematica serviciului militar obligatoriu revine și probabil o discutăm”, continuă generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Virgil Bălăceanu
Virgil Bălăceanu (SURSA FOTO: MApN)

România putea să aibă 120.000 de militari

Revine serviciul militar obligatoriu? Generalul a revenit asupra României și spune că țara noastră ar fi putut avea 120.000 de militari în forțele active. Totuși, cifra care s-a adoptat ca planificare a fost de 90.000.

Acesta a mai precizat că numărul rezerviștilor a scăzut între timp.

Astfel, la ora actuală, se vorbește despre maxim 81.000 de oameni în forțele active, număr care include și personalul civil care lucrează în armată.

Acesta a mai spus că numărul rezerviștilor este de 55.000, subliniind că aceste cifre sunt reale.

„Prin tratatul de reducere a Forțelor Armate Convenționale, România putea să aibă 120.000 de oameni în forțele active, cifra care s-a adoptat ca planificare, 90.000.

Rezerviștii în timp au scăzut, ori la ora actuală, și folosim niște cifre publice, vorbim de 80-81.000 în forțele active, sigur că include și personalul civil care lucrează în armată și vorbim de 55.000 de rezerviști.

Sunt cifrele oficiale, în definitiv cifrele reale cu privire la efective și în privința rezerviștilor, nu numai a activilor, sigur că ele sunt secrete, dar în general ne putem ghida în analiza noastră pe aceste cifre”, continuă generalul (r) Virgil Bălăceanu, potrivit dcnews.ro.

soldati, militari, armata romana
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Perioadă de relaxare în problemele de securitate

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a mai precizat că a avut loc o perioadă de relaxare în ceea ce privește problemele apărării securității la nivel european.

În contextul războiului dintre Ucraina și Rusia, paradigma s-a schimbat, spune el.

Astfel, problematica este acum diferită.

„A fost o perioadă de relaxare din punct de vedere al problemelor apărării securității la nivel european, la nivelul teritoriului Europei.

Paradigma se schimbă total odată cu invazia Ucrainei și problematica este cu totul alta”, a precizat generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu este un ofițer cu performanțe deosebite și cu o bogată experiență acumulată pe parcursul celor peste 40 de ani de serviciu în cadrul Armatei României.

De asemenea, este și președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR).