A început „Dynamic Front” în flancul estic al NATO

Denumit „Dynamic Front”, antrenamentul este conceput pentru a simula răspunsul artileriei în cazul unui atac masiv asupra României și altor țări membre NATO.

Anunțul referitor la exercițiu a fost făcut de forțele terestre americane din Europa. Potrivit acestora, la „Dynamic Front” participă 400 de militari americani și 600 de aliați din peste 20 de țări NATO. Acest exercițiu va avea loc simultan în Germania, Polonia, România și Turcia. Va fi coordonat pentru prima dată de Cartierul General al NATO Rapid Deployable Corps din Spania. Antrenamentul este planificat să se desfășoare până pe 25 februarie.

Conform scenariului, NATO își antrenează capacitatea de răspuns în cazul unui atac de mare amploare asupra României sau a altor țări de pe flancul estic. Astfel, artileria aliaților ar fi implicată în stoparea sau încetinirea unui astfel de atac surpriză până la regruparea trupelor Alianței.

 „Scopul este legat de lecțiile învățate în mod sigur din ucraina unde artileria este un element de bază. Ca atare și NATO trebuie să își exerseze sprijinul de artilerie. Nu numai sprijinul de artilerie, dislocarea unităților de artilerie și sigur planificarea focului”, a explicat Generalul (r) Virgil Bălăceanu, potrivit Pro TV.

Militarii americani au subliniat că forțele NATO trebuie să fie în măsură să se organizeze rapid și să execute împreună sprijinul letal de foc în operațiuni de luptă la scară mare în întreaga Europă.

„Este important pentru că trebuie să le dovedim rușilor că ne putem mișca la fel sau chiar mai repede decât ei. Este parte a descurajării. Dacă ei cred că pot ajunge la coridorul Suwalki (n.r. culoarul spre enclava Kaliningrad) sau la porțile Focșaniului înaintea forțelor NATO, atunci crește riscul că chiar vor încerca să facă ceva. Deci e vorba de viteză care e absolut necesară pentru a preveni un conflict”, a spus Generalul (r) Ben Hodges.

„Dynamic Front” reprezintă una dintre fazele celui mai amplu exercițiu NATO desfășurat după Războiul Rece, Steadfast Defender 2024. La acesta participă aproape 90.000 de militari NATO. România contribuie la exercițiul de artilerie cu 100 de militari. Dintre aceștia, 20 vor fi trimiși în Germania, în timp ce ceilalți vor efectua trageri în poligonul de la Smârdan.

NATO
NATO/SURSA FOTO: Dreamstime

Unde ar putea lovi Rusia, după Ucraina?

Există planuri din partea Rusiei pentru a ataca Europa și statele membre NATO? Comandanții aliați au declarat pentru ziarul britanic „The Times“ că alianța ar putea avea doar trei ani la dispoziție pentru a se pregăti împotriva unei posibile ofensive ruse pe teritoriul european.

Această ofensivă ar presupune atacuri asupra infrastructurii civile și militare din spatele liniilor frontului, cu scopul de a bloca eforturile de război.

Aceștia au subliniat că Germania ar putea fi aleasă ca hub central pentru liniile de aprovizionare continentale ale NATO, iar obiectivele atacurilor ar putea include fabrici de muniții, centre de comandă, centrale electrice, căi ferate și poduri. Mai multe puteți citi aici.