Se reintroduce serviciul militar obligatoriu în Germania?

Germania încearcă să își întărească armata pe fondul războiului din Ucraina. Drept urmare, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) au votat pentru reintroducerea unui serviciu militar obligatoriu.

CDU-CSU se află în opoziție în Germania, dar ambele conduc în sondaje. Propunerea de reintroducere a serviciului militar este în conformitate cu o moțiune prezentată de mișcarea de tineret.

Conservatorii au adoptat conceptul unui serviciu militar selectiv, unde doar anumiți recruți sunt chemați sub steag, în conformitate cu necesitățile stabilite de Bundeswehr.

Aceasta ar reprezenta o soluție temporară pentru a face față provocărilor de recrutare ale armatei.

Pe o durată mai lungă, scopul este ca tinerii să participe la un an de serviciu comunitar obligatoriu, fie în cadrul armatei, fie în sectorul civil, în funcție de preferințele lor.

‘Nu trebuie să continuăm să lăsăm apărarea democraţiei noastre pe seama principiului speranţei’, a explicat Johannes Winkel, preşedintele mişcării de tineret a conservatorilor.

germania
Germania/SURSA FOTO: Dreamstime

Germania a renunţat la serviciul militar obligatoriu în 2011

În 2011, Germania a eliminat serviciul militar obligatoriu, însă conflictul din Ucraina a relansat discuțiile referitoare la reinstaurarea acestuia. Se are în vedere și aspirația Germaniei de a consolida Bundeswehr ca pilon al apărării colective în Europa.

În afară de necesitatea de a compensa lipsa de investiții în echipamente militare din anii precedenți, această schimbare de doctrină se confruntă și cu provocări în atragerea viitorilor recruți.

Cu toate eforturile depuse într-o campanie de recrutare, Bundeswehr a înregistrat doar 18.802 de noi membri în 2023. Cifra este mai mare cu 27 de persoane față de de anul precedent, în 2022.

Recent, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, membru al partidului social-democrat, a inițiat studii pentru evaluarea reintroducerii serviciului militar obligatoriu.

În cadrul congresului de trei zile desfășurat la Berlin, CDU și CSU au adoptat un nou program politic, caracterizat de poziții mai conservatoare în ceea ce privește imigrația și securitatea, și mai flexibile în domeniul economic.

CDU, partidul care a fost condus anterior de cancelarul Angela Merkel și care este acum sub conducerea lui Friedrich Merz, își dorește să revină la putere după alegerile federale din toamna anului 2025.