Serbia vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu

Ministrul sârb al Apărării din Serbia, Milos Vucevic, a propus joi reintroducerea serviciului militar obligatoriu. El a anunțat că Statul Major al Forțelor Armate sârbe va prezenta o inițiativă în acest sens președintelui Serbiei și parlamentului.

Președintele sârb Aleksandar Vucic este totodată și comandantul suprem al Armatei. Propunerea vine în contextul unei evaluări a situației de securitate din țară.

Conform declarațiilor lui Vucevic pentru Happy TV, măsura propusă ar anula decizia anterioară de suspendare a serviciului militar obligatoriu. Planul prevede reintroducerea unei legi care să impună serviciul militar pentru o perioadă de până la patru luni. Motivul principal invocat pentru această inițiativă este analiza situației de securitate din țară.

Această propunere marchează o posibilă schimbare în politica de apărare a Serbiei. Ea urmează să fie supusă dezbaterii în cadrul instituțiilor statului sârb.

„După 13 ani, avem nevoie să umplem rândurile rezervei (militare – n.r.). (…) Nevoile noastre de securitate sunt să avem noi recruţi care să fie mereu gata să protejeze ţara.

Înţelegem riscurile de securitate. Aceasta nu este o nevoie care este caracteristică doar Serbiei – multe ţări europene reintroduc serviciul militar obligatoriu”, a explicat Vucevic.

El a declarat de asemenea că decizia de a majora salariile armatei cu 10% de la 1 ianuarie este foarte importantă.

Și că Forţele Armate sârbe au încheiat anul 2023 ca o armată mult mai puternică în ceea ce priveşte echipamentul militar şi nivelul de pregătire al personalului lor.

Președintele s-a arătat deranjat de proteste

Altfel, preşedintele Serbiei este extrem de deranjat de protestele de stradă ce au izbucnit după alegerile legislative şi locale de la jumătatea lunii trecute. Mai mult, Aleksandar Vucic acuză implicarea directă a unor forţe străine.

Ela criticat dur posibila intervenţie străină după alegerile legislative şi locale de pe 17 decembrie. În urma acestor alegeri, au avut loc proteste masive de stradă în Serbia, în urma unor acuzaţii de fraudă.

Președintele sârb a respins categoric posibilitatea unei anchete internaţionale cu privire la aceste acuze de fraudă electorală.

El a acuzat Opoziţia că vrea să preia puterea cu forţa la Belgrad. Cât despre presa şi guvernele din străinătate, Vucic a fost şi mai drastic: nu-l interesează câtuşi de puţin părerea lor.

„Alegerile sunt o chestiune ce priveşte organele statale şi instituţiile acestei ţări”, a transmis preşedintele Serbiei într-o conferinţă de presă, potrivit agenţiei Tanjug.