Ionuț Moșteanu: România are nevoie de mai mulți militari activi și rezerviști

Ministrul Ionuț Moșteanu a afirmat că România trebuie să se concentreze pe consolidarea unei armate profesioniste, moderne și bine echipate. El a spus că nu consideră oportună revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci vede soluția într-un corp militar permanent, motivat și antrenat.

„Eu cred că nu e nevoie de serviciul militar obligatoriu, cred că e nevoie de o armată profesionistă, bine profesionalizată, bine înzestrată, bine motivată şi, pe lângă asta, o rezervă voluntară consistentă. Şi asta cred că ar funcţiona foarte, foarte bine pentru viitor”, a afirmat Ionuţ Moşteanu, miercuri seară, la Antena 3.

Oficialul a declarat că o rezervă voluntară extinsă, bine pregătită și coordonată, ar putea completa eficient structura actuală a forțelor armate. În opinia sa, această abordare este adaptată vremurilor actuale și este în linie cu direcțiile asumate de statele europene.

În prezent, rezerva voluntară a României numără aproximativ 4.700 de persoane. Ministrul a precizat că cifra exactă privind rezerva operațională nu este una publică, întrucât „nici o armată din lume nu face public acest număr”. El a subliniat însă că este nevoie clară de extindere atât a armatei permanente, cât și a rezervei voluntare.

Ionuț Moșteanu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Eduard Vînătoru

Moşteanu a explicat că aceste obiective sunt deja incluse în planurile strategice ale Armatei Române, realizate împreună cu partenerii din NATO. El a adăugat că întărirea acestor componente este esențială pentru asigurarea securității naționale în actualul context internațional tensionat.

„Trebuie să creștem acest număr. Asta este foarte clar. Este şi în planurile strategice ale Armatei Române, planurile create cu partenerii noştri din NATO, e nevoie şi de mai multă armată permanentă şi de o rezervă mai mare voluntară. Aici se duce toată Europa, ca idee”, a spus oficialul.

Schimbare de paradigmă în Europa, în contextul războiului din Ucraina

Ministrul Apărării a subliniat că percepția privind securitatea în Europa s-a schimbat radical în ultimii ani. El a menționat că, până recent, posibilitatea unui conflict la granițele Uniunii Europene părea improbabilă, iar atenția publică era redusă în ceea ce privește starea armatei sau dotările militare.

Totuși, în ultimii trei ani, această percepție s-a modificat semnificativ, în special după declanșarea războiului din Ucraina. Potrivit lui Moşteanu, scenariul în care Rusia ar câștiga acest conflict ar însemna „să-l avem pe Putin la granița Europei”, lucru ce trebuie evitat cu orice preț.

Oficialul a explicat că Europa, în ansamblu, se îndreaptă către un model de apărare bazat pe forțe profesionale și rezerve voluntare. Această direcție reflectă atât lecțiile învățate în urma conflictelor recente, cât și nevoia de a răspunde eficient unor posibile amenințări viitoare.

„Vedeţi că acum câţiva ani de zile părea că aşa, ideea unui război în Europa sau la marginea Europei era ceva ce părea SF. Nu are cum să se mai întâmple, nu ne întoarcem în timp, totul este bine, nu se uita nimeni prea mult la armată, ce tancuri mai avem, de când mai sunt ele, sau transportoare, sau rachete. S-a schimbat totul în trei ani de zile, s-a schimbat toată această paradigmă, toată atenţia Europei, pentru că nu vrem să-l avem pe Putin la graniţa Europei, pentru că dacă ar pica Ucraina, asta s-ar întâmpla, vom fi vecini cu Putin”, a adăugat Moşteanu.