Angel Tîlvăr a lăudat modul cum au răspuns rezerviștii

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că peste 90% dintre rezerviștii din România care au fost convocați au răspuns pozitiv apelului. Convocările au fost pentru o perioadă de 24 de ore în scopul verificării evidențelor militare în rezervă ale Armatei Române și pentru actualizarea pregătirii militare. Ministrul a subliniat că au circulat numeroase știri false referitoare la acest subiect. El a precizat că cei care primesc convocarea trebuie doar să respecte instrucțiunile incluse în documentul respectiv.

”Au fost exerciţii şi actualizări de baze de date, pentru că aşa se întâmplă peste tot. Ultimele două cred că au fost în judeţele Vaslui şi Vrancea. Trebuia făcut pentru că situaţia o cere şi ne-am dorit să fim pro-activi din acest punct de vedere, decât să fim reactivi când o vom face sub presiunea… Prieteni de-ai mei m-au sunat şi au spus că au primit şi oamenii au contribuit la, zic eu, succesul unei astfel de activităţi”, a declarat Angel Tîlvăr.

Voluntariatul este baza pregătirii

Ministrul Apărării a subliniat că mai mult de 90% dintre cei care au primit invitații pentru actualizarea bazei de date și participarea la exerciții timp de o zi au răspuns pozitiv, demonstrând un „simț al datoriei care îi onorează”.

”Ştiu că au fost multe fake news-uri pe această temă. Au de făcut ceea ce este scris în hârtia pe care o primesc şi în proporţie covârşitoare… de fapt, eu nu ştiu situaţii în care cineva care să fi înţeles greşit un astfel de demers. Felul în care s-a răspuns la această activitate a fost unul impecabil, care nu a ridicat probleme”, a adăugat Angel Tîlvăr.

În legătură cu pregătirea militară a tinerilor, ministrul a menționat că voluntariatul continuă să reprezinte baza.

Angel Tîlvăr menționează că, după traversarea unui „an complicat” în ceea ce privește securitatea, anul în curs va implica noi „provocări”.

Ministrul Apărării Naționale a reamintit că anul precedent a fost unul dificil în ceea ce privește securitatea.

Totuși, el crede că România a gestionat această perioadă cu succes. Există noi provocări în curs, inclusiv impactul invaziei ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei.

Ca parte a unei alianțe politico-militare puternice, România a contribuit la menținerea stabilității și păcii în regiune și în țară. Țara beneficiază acum de garanții de securitate fără precedent.

România, având stabilitate și predictibilitate politică, a construit un nivel de încredere în rândul aliaților. Asta îi permite să contribuie la apărarea colectivă și să primească sprijin în garantarea siguranței cetățenilor și securității naționale.