'Stadiul actual al relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite, după cum ştim cu toţii, lasă mult de dorit, să spunem blând. Nu este nicio exagerare să spunem că relaţiile noastre de astăzi sunt, de fapt, la cel mai scăzut nivel din întreaga perioadă de după 'Războiul Rece'', a afirmat Riabkov.

În opinia sa, fostul preşedinte american Barack Obama şi anturajul său au optat pentru tensiuni şi apoi pentru confruntare cu Rusia, cu mult înainte de izbucnirea crizei din Ucraina în 2014. 'Ritmul degradării totale a relaţiilor (ruso-americane) s-a accelerat brusc după lovitura de stat de la Kiev (aşa cum numeşte Moscova plecarea de la putere a ex-preşedintelui Viktor Ianukovici în urma unor proteste în masă, reprimate cu brutalitate – n.r.) în urmă cu trei ani. Casa Albă a optat atunci pentru o confruntare deschisă', a adăugat el.

Ministrul adjunct de externe rus şi-a exprimat speranţa că, odată cu sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, se va crea o 'fereastră de oportunitate' pentru îmbunătăţirea dialogului dintre cele două ţari. În acelaşi timp, el a subliniat că acest dialog ar trebui să fie angajat pe picior de egalitate şi 'fără încercări de şantaj'.

Riabkov a spus că adversarii lui Trump continuă să utilizeze rusofobia ca pe un element central al campaniei masive pentru discreditarea noului guvern american. 'Este clar că, într-o anumită măsură, perspectivele de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, ar putea să cadă victimă a acestor eforturi rău intenţionate. Noi înţelegem aceasta şi acţionăm pentru a minimiza posibilele daune', a mai spus Riabkov.

Moscova nu a discutat cu noua administraţie americană a preşedintelui Donald Trump sancţiunile impuse Rusiei de către Occident şi nu a cerut Washingtonului ridicarea lor, a subliniat ministrul rus adjunct de externe în aceeaşi dezbatere.

Dar Riabkov a spus că ar fi mai uşor pentru Rusia să conlucreze cu SUA în privinţa crizei din Siria dacă aceste sancţiuni ar fi abrogate. SUA şi UE au impus o serie de sancţiuni Rusiei ca urmare a rolului ei în criza ucraineană în 2014.

Detractorii Rusiei în Congresul SUA încearcă să organizeze ceva în genul unei blocade economice printr-un proiect de lege care nu va permite preşedintelui american relaxarea sancţiunilor împotriva Rusiei, a afirmat în acelaşi context ministrul rus, citat de RIA Novosti în pagina sa electronică.

Rusia va analiza toate semnalele şi abordările care vor decurge din discursul pe care preşedintele Donald Trump urmează să-l susţină marţi seara în faţa Congresului, a declarat Riabkov. AGERPRES