Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a spus că Statele Unite a adunat o coaliție de țări europene pentru a rezolva „chestiunea rusă”, în același mod în care Adolf Hitler a căutat o „soluție finală” pentru eradicarea evreilor din Europa, relatează Reuters. Acesta a adăugat că nu a văzut nicio propunere serioasă de pace din partea Ucrainei.

„Așa cum Hitler dorea o „soluție finală” la problema evreiască, acum, dacă citiți politicienii occidentali… ei spun clar că Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică”, a spus ministrul rus de Externe.

„Soluția finală” a fost planul Holocaustului lui Hitler, prin care a omorât 6 milioane de evrei, dar și membri ai altor minorități.

Serghei Lavrov acuză SUA că a adunat o coaliție de țări europene împotriva Rusiei

Lavrov a spus și anul trecut că Washingtonul folosește aceeași tactică precum Napoleon și Hitler pentru a controla Europa și pentru a distruge Rusia.

„SUA, prin intermediul Ucrainei, poartă un război împotriva ţării noastre cu aceeaşi misiune: soluţionarea finală a problemei ruse”, a declarat acesta.

Șeful diplomației ruse a declarat că Moscova este dispusă să discute cu Occidentul despre conflict și să răspundă la orice propunere serioasă, însă trebuie să se ia în considerare și preocupările în context mai larg ale Rusiei în ceea ce privește securitatea.

Lavrov a cerut din nou NATO să își retragă „infrastructura militară” din Ucraina și din celelalte țări apropiate de granițele Rusiei.

Rusia amenință că va lua măsuri dacă Finlanda intră în NATO

Ministrul rus de externe a mai spus că Moscova va lua „măsurile corespunzătoare” în cazul în care Finlanda este acceptată în NATO, informează Reuters.

În contextul izbucnirii războiului din Ucraina pe 24 februarie 2022, Finlanda și Suedia au cerut oficial să adere la NATO în luna mai a anului trecut. Procesul a fost demarat pe 29 iunie, iar miniștrii de Externe de la Helsinki și Stockholm au semnat protocoalele de aderare pe 5 iulie. Turcia a blocat însă intrarea celor două țări în Alianță și a insistat ca ele să extrădeze zeci de persoane pe care Ankara le consideră „teroriști”.

În cadrul conferinței anuale de presă, amânată din luna decembrie pentru începutul lui 2023, Serghei Lavrov a spus că Finlanda a fost mulți ani un „model” de relații prietenoase, dar și-a schimbat „rapid” retorica față de Rusia. De aceea, Moscova va fi nevoită să ia „măsurile potrivite la granițele noastre” dacă Finlanda devine membră NATO, a adăugat ministrul rus de Externe.