Ocuparea Soledarului oferă posibilitatea trecerii de la lupta pe poziții la ofensivă

Obosită de informațiile triste de pe linia frontului din timpul contraofensivei din toamnă a trupelor ucrainene, societatea rusă întâmpină apropiata împlinire a unui an de la începutul operațiunii militare speciale cu așteptarea unor schimbări în mai bine.

Vestea numirii șefului Statului-Major General și prim-adjunct al ministrului apărării al Federației, Valeri Gherasimov, în postul de comandant al grupării trupelor din zona operațiunii speciale este percepută ca un semn prevestitor al posibilei treceri a Armatei Federației Ruse de la o luptă pe poziții la ofensivă decisivă.

Așteptarea nu este lipsită de temei după declarațiile Ministerului Apărării al Federației Ruse și ale grupării Wagner din 13-14 ianuarie privind eliberarea Soledarului și a încercuirii operative a Artemovskului (Bahmut). Distanța dintre aceste orașe este de zece kilometri, străpungerea liniei de apărare a inamicului pe o astfel de distanță creează condiții pentru introducerea în luptă a rezervei  strategice.

Acestea sunt mari unități completate cu 300 de mii de rezerviști, chemați sub arme din luna septembrie prin mobilizare parțială și care până acum au făcut pregătire de luptă.

Inamicul însă a suferit pierderi însemnate (100 de mii de oameni, potrivit afirmațiilor șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen; conform estimărilor neoficiale – până la 300 de mii de oameni uciși și răniți) și se retrage nu numai în Donbas, ci și din Zaporojie: Kievul a recunoscut faptul că localitățile Mirnoe și Dorojnianka s-au predat.

Trupele ucrainene au pierdut cea mai mare parte a tehnicii de model sovietic, dar au fost mobilizate și așteaptă ajutor occidental. Până în primăvară, SUA și Germania au promis o sută de mașini de luptă pentru infanterie Bradley și Marder, Franța – zece tancuri AMX-10RC, Marea Britanie – zece Challenger-2, Polonia, Finlanda și Germania – până la 40 de tancuri Leopard. Washingtonul poate transfera și o mie de unități de tehnică blindată, livrate pe mare în Țările de Jos, lucru care ar putea fi dezbătut la o conferință a NATO, relatează cotidianul rusesc Nezavisimaia Gazeta.

Rusia plănuiește să slăbească capacitățile armatei Ucrainei până ajunge ajutorul occidental

Acest lucru provoacă Moscova: mai bine să distrugeți inamicul slăbit până nu ajunge ajutorul occidental. S-au reluat atacurile aeriene asupra infrastructurii critice a Ucrainei: explozii au răsunat la Kiev, Harkov, Zaporojie și Oceakov. În acest context, au sunat curios informațiile primite de la Vladimir Rogov, angajat al administrației ruse din regiunea Zaporojie, că la Sankt Petersburg „se decide… după care scenariu se va desfășura mai departe operațiunea specială”.

Iar reprezentantul permanent Vasili Nebenzia a declarat la o ședință a Consiliului de Securitate al ONU că obiectivele Rusiei sunt încetarea discriminării populației vorbitoare de limbă rusă din Ucraina și eliminarea oricărei amenințări din partea Kievului și că acestea pot fi realizate pe calea negocierilor.

Moscova va alege oare calea militară sau cea pașnică? Puțin probabil să îi fie pe plac înghețarea conflictului de-a lungul liniei propriu-zise a frontului: trebuie cel puțin eliberate toate pământurile „noilor teritorii ale Federației Ruse”. Fără a împinge Forțele Militare Ucrainene la o distanță rezonabilă de Donețk, este greu de așteptat încetarea completă a tirurilor de artilerie asupra cartierelor de locuințe și a zonelor industriale, deoarece doar într-o zi și jumătate de armistițiu eșuat de Crăciun asupra orașului au fost trase 160 de obuze de calibru 120-300 milimetri.

Prin hotărârea luată pe 11 ianuarie, ministrul apărării, Serghei Șoigu, nu l-a înlocuit pur și simplu pe comandantul armatei active: în același timp cu numirea lui Valeri Gherasimov, au fost anunțați adjuncții acestuia (Serghei Surovikin, Oleg Saliukov și Alexei Kim).

Departamentul militar a explicat: schimbările de personal au legătură cu extinderea amplorii misiunilor rezolvate în cursul operațiunii militare speciale și cu necesitatea de a organiza o colaborare mai strânsă între diferitele tipuri de trupe. Șoigu a anunțat, de asemenea, disponibilitatea Forțelor Militare Spațiale pentru acțiuni mai active.

În concluzie, militarii se pregătesc serios nu pentru reducerea lor, ci pentru creșterea acțiunilor de luptă. Gherasimov are destul timp pentru ca Parada Victoriei din 2023 să se desfășoare la Moscova cu un nou sens, unul special.