Decizia este parte a strategiei elaborate de guvernul de la Belgrad în anul 2011, ce prevede că statul sârb îşi va vinde integral activele deţinute în sectorul mass-media. 

Capitalul agenţiei de presă Tanjug este estimat la circa 761.000 de euro, acesta fiind şi preţul de pornire pentru vânzarea ei. Conform anunţului publicat în presă, în competiţia pentru preluarea agenţiei se pot înscrie persoane fizice sau juridice, precum şi consorţii sârbe sau străine. 

Agenţia Tanjug a fost creată în anul 1943 de către partizanii comunişti iugoslavi, devenind agenţia naţională de presă a Iugoslaviei în anul 1945 şi a rămas agenţia naţională a Serbiei după destrămarea Iugoslaviei. În timpul Războiului Rece a fost o importantă sursă de informare despre blocul comunist. În prezent, ea are circa 200 de angajaţi şi difuzează în fiecare an aproximativ 365.000 de ştiri. Dispune de o arhivă de fotografii cu circa 3,5 milioane de negative, precum şi de o importantă arhivă de texte strânse de-a lungul vremii. 

Printre cele 38 de societăţi media se numără şi posturi de radio şi televiziune din mai multe localităţi, dar şi cotidianele Politika, din Belgrad, şi Dnevnik, din Novi Sad. Valoarea însumată a celor 38 de instituţii media este estimată la circa 10 milioane de euro. Procesul de privatizare ar trebui să se încheie până pe data de 31 octombrie.

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: