În ianuarie-noiembrie 2021, livrările de gaze Gazprom către Serbia au crescut cu 57% față de întregul an 2020. Președintele sârb Aleksandar Vucic speră că țara sa va conveni în curând asupra achizițiilor suplimentare de gaz rusesc la un preț redus, a declarat președintele într-o sesiune deschisă
a guvernului sârb.

„Avem probleme serioase de aprovizionare cu gaze. Avem prețul de 270 de dolari, așa cum a promis președintele rus Vladimir Putin, în conformitate cu volumul pe care l-am folosit în ultimul an”, a spus el, citat de tass.com. 

„Acum, că avem nevoie de încă 6 miliarde de metri cubi de gaz pe zi, îl putem cumpăra doar de la o bursă de mărfuri, la cel mai mare preț posibil, ceea ce este un dezastru pentru noi. Bine este că situația noastră financiară este bună. Eu cred că după o întâlnire cu Putin și discuții cu șeful Gazprom Alexei Miller, rușii ne vor întâlni la jumătatea drumului, iar chestiunea gazului va fi rezolvată”, a spus el în cadrul ședinței, difuzată marți de televiziunea națională.

Se vizează semnarea unui acord cu Rusia

Șeful Srbijagas, Dusan Bajatovic, a declarat că intenționează să semneze luni un acord cu Rusia. Miller și Vucic au un apel video pe 7 decembrie pentru a discuta problemele aprovizionării cu gaze. S-a remarcat că în ianuarie-noiembrie 2021 livrările de gaze Gazprom către Serbia au crescut cu 57% față de întregul 2020.

Potrivit rezultatelor negocierilor dintre Vladimir Putin și Aleksandar Vucic din 25 noiembrie la Soci, părțile au ajuns la un acord ca Rusia să mențină prețul gazului la 270 de dolari la 1.000 de metri cubi pentru următoarele șase luni de iarnă. Apoi, Belgradul va primi condiții favorabile de la Moscova în cadrul unui contract pe termen lung.

Gazprom furnizează gaz Serbiei de-a lungul unei noi rute începând cu 1 ianuarie 2021. Gazul este pompat din Rusia prin conducta Turk Stream de pe fundul mării și mai departe în Turcia și Bulgaria.

Pe de altă parte, Putin a făcut o mișcare de ultimă oră în contextul crizei la energie și gaze cu care se confruntă întreaga Europă. Potrivit ultimelor informații, preşedintele Rusiei a dat un ordin destul de strict care trebuie respectat în următoarele trei luni. Vladimir Putin a schimbat tactica și a ordonat grupului petrolier Rosneft să prezinte, până în luna martie, un proiect referitor la livrarea de gaze naturale Europei, un monopol deţinut în prezent de grupul Gazprom, în contextul cererii crescute de gaze pe vechiul continent.