Senatul a dat undă verde! Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” a fost adoptat

În cursul zilei de luni, Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, OUG 95/2021 care aprobă Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” cu o valoare de 50 de miliarde de lei. Prin acest OUG, autoritățile administraţiei publice locale pot încheia contracte de finanţare multianuală pentru a realiza lucrări pentru alimentări cu apă, canalizare, drumuri de interes local, sisteme de distribuţie a gazelor naturale, în intervalul 2021 – 2028.

Votul decizional va fi dat de Camera Deputaților.

OUG care a dus la ieșirea USR-PLUS din coaliția de guvernare

Cîțu şi-a asumat OUG, despre care spunea că va permite primăriilor și Consiliilor Județene să îşi promoveze obiectivele de investiții, prin care să asigure accesul la servicii esențiale precum apă, canalizare şi gaz metan, pentru locuitorii de la sate.

Programul de investiții „Anghel Saligny” a fost discutat toată vara în ședințele coaliției, dar nu au ajuns la o decizie comună.

Reprezentanții USR PLUS susțin că au analizat programul Anghel Saligny și au ajuns la concluzia că va fi ”cel mai mare jaf din banii românilor”.

”În primul rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, prevede aceleași tipuri de investiții, acordate nu în funcție de nevoile punctuale locale ale oamenilor, ci în funcție de interesele firmelor de partid.

USR PLUS a propus ca alocarea banilor să fie făcută în funcție de niște indicatori clari. În al doilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu stabilește niște criterii clare în aprobarea investițiilor.

USR PLUS a propus ca proiectele să fie aprobate în urma unei evaluări independente și profesionalizate”, scrie în comunicatul de presă al USR PLUS.

Ordonanța privind programul „Anghel Saligny” nu va fi trimisă la CCR

Potrivit unei note publicate pe site-ul instituției Avocatului Poporului, Renate Weber, nu va sesiza Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de urgență privind aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Weber este de părere că o astfel de analiză este de competența Parlamentului.

„Menţionăm că Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiiie în limitele constituţionale şi legale stabilite în vederea îndeplinirii rolului său de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, fără a se substitui altor autorităti publice, care, la rândul lor, trebuie să-şi îndeplinească propriile atributii, astfel cum sunt acestea reglementate în legislaţia in vigoare.

În acest context, având în vedere că Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr. 95/2021 a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr. B393/2021 şi se află în prezent în procedură parlamentară, legiuitorul urmează a identifica, în cadrul dezbaterilor parlamentare, soluţia optimă menită să asigure echilibrul între oportunitatea şi urgenţa reglementării prin ordonanţă de urgenţă a aspectelor referitoare la cadrul legal pentru promovarea obiectivelor de investiţii, prin Programul naţional de investiţii „Arighel Saligny”.

Prin urmare, rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului, care, după cum am mai precizat, potrivit art. 115 alin. (7) din Constituţie, are competenţa de a aproba sau respinge printr-o lege, ordonanţele cu care a fost sesizat”, se arată în documentul Avocatului Poporului.